Zlatibor Lončar novi šef BIA? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke, objavio je na mreži Iks da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić noćas odlučio da postavi Zlatibora Lončara na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije.

Zlatibor Lončar je obavljao funkciju ministra zdravlja, ali je prilikom formiranja nove Vlade, ostao bez te funkcije.

– Pošto je mafijaški režim pred porazom kako bi njegovi kumovi zaštitili nelegalno stečeni kapital, noćas je Aleksandar Vučić doneo odluku da Zlatibora Lončara postavi na čelo BIA. Doktor smrt u obračunu sa opozicijom treba da opravda nadimak i obezbedi opstanka na vlasti – napisao je Srđan Milivojević.

Takođe, Milivojević je dodao i sledeće: „Imenovanje su noćas proslavili Prvi kum Srbije Nikola Petrović i Prvi kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović!“.

Podsetimo, Aleksandar Vulin je 3. novembra ove godine podneo ostavku na mesto prvog čoveka BIA.

Četiri meseca ranije, 11. jula, Sjedinjene Američke Države stavile su ga na „crnu listu“.

Vulin je sankcionisan zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

„Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“, rekao je tada podsekretar Ministarstva finansija SAD Brajan E. Nelson.

U saopštenju u kojem je naveo da podnosi ostavku, početkom ovog meseca, Vulin je, između ostalog, rekao sledeće: „SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“, naveo je Vulin.

Kako piše N1, u Zakonu o BIA navodi se da „Radom Agencije rukovodi direktor, koga postavlja i razrešava Vlada“, ali ne i šta se dešava u slučaju da direktor podnose ostavku ili bude smenjen.

Novog direktora BIA ne može dobiti sve do formiranja nove Vlade Srbije, imajuću u vidu da je trenutni sastav izvršne vlasti u tehničkom mandatu.

Prema Zakonu o Vladi, naime, vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari