ZLF: Članovi GIK-a će na smenu dežurati ispred prostorija u kojima će se čuvati izborni materijal 1Foto: Beta/Milan Obradović

Nijednim aktom Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu nije uređeno pitanje čuvanja izbornog materijala nakon glasanja – od njegove predaje po završetku glasanja do utvrđivanja konačnih rezultata glasanja, što može narušiti integritet procesa, zbog čega će članovi GIK-a organizovati smenska dežurstva ispred prostorija u kojima će se čuvati izborni materijal, saopšteno je danas iz Zeleno-levog fronta (ZLF).

„Iako je predsednik GIK najavio da će ovo pitanje biti uređeno posebnom odlukom koja će se doneti do dana održavanja izbora, to ipak nije učinjeno. Zbog toga su predstavnici nekoliko lista u GIK podneli inicijativu predsedniku te komisije za hitno sazivanje sednice na kojoj bi se razmotrio predlog odluke o čuvanju izbornog materijala“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 14 članova i zamenika članova GIK-a.

Ističe se da je predlog ove odluke, koju su sastavili članovi GIK, predviđao angažovanje policije u obezbeđivanju izbornog materijala, mogućnost izbornim listama da imenuju svoje predstavnike koji će zajedno sa policijom dežurati ispred prostorija sa izbornim materijalom i strogu kontrolu pristupa izbornom materijalu u slučajevima propisanim zakonom, na način koji garantuje sprečavanje mogućih zloupotreba.

„Ovaj predlog je u celosti odbijen. Po rečima predsednika i sekretara GIK, izborni materijal će se dobro čuvati u tri prostorije u suterenu zgrade Gradske uprave Grada Beograda i biće pod video nadzorom, a policija i komunalna milicija će dežurati ‘ispred zgrade’ Gradske uprave Grada Beograda“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „ove prostorije nisu ni izbliza adekvatne za čuvanje izbornog materijala iz razloga što se ulazi u dve od tri prostorije ne nalaze pod direktnim video nadzorom, što poseduju otvore za kablove i ventilaciju kroz koje je, uz veći ili manji napor, moguće ući, i što je do jedne od ove tri prostorije moguće dospeti iz Poštanske štedionice i preko zadnjeg parkirališta Gradske uprave, to jest mimo glavnog prilaza“.

„Imajući na umu jučerašnju odluku GIK i nedostatak jasnih procedura za čuvanje izbornog materijala, potpisnici ovog obraćanja koji su članovi i zamenici članova GIK obaveštavaju javnost da će učiniti sve da zaštite izbornu volju birača. Zapisnici o radu biračkih odbora će biti sačuvani odmah po završetku rada biračkih odbora, a članovi GIK će organizovati i smenska dežurstva ispred prostorija u Gradskoj upravi u kojima će se čuvati izborni materijal, kako bi sprečili krivotvorenje izbornog materijala i obezbedili da glasovi birača budu sačuvani“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari