Bivši lider OVK i premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ili jedan od najimpresivnijih lidera novije istorije Balkana, ili ozloglašeni kriminalac, a možda i jedno i drugo, piše Njujork tajms. „Slučaj (Haradinaj) je stvorio veliku podelu između tužilaca u Tribunalu i na Kosovu i diplomata UN i zapadnih vlada.

Bivši lider OVK i premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ili jedan od najimpresivnijih lidera novije istorije Balkana, ili ozloglašeni kriminalac, a možda i jedno i drugo, piše Njujork tajms. „Slučaj (Haradinaj) je stvorio veliku podelu između tužilaca u Tribunalu i na Kosovu i diplomata UN i zapadnih vlada. Haradinaj je bio ključni partner u pokušajima Zapada da uspostavi mir u Pokrajini, toliki da su pokušali da spreče da slučaj dospe pred sud“, piše američki list. U dugačkom članku o Haradinaju, koji prenosi Beta, podseća se da je Haradinaj do suđenja pušten na slobodu, što se nikada ni pre ni kasnije nije dogodilo u Haškom tribunalu.
Njujork tajms navodi da na Haradinaja na Kosovu gledaju kao na jednog od najharizmatičnijih lidera posle sukoba 1997-99. „Dok ga srpska vlada označava kao teroristu, visoki zvaničnici UN tvrde da je on bio instrument promovisanja pomirenja“, ukazuje list. „On je jasno razumeo da Srbi mogu i treba da budu deo društva“, rekao je bivši šef Unmika Soren Jesen-Petersen. List navodi i da zahvaljujući Haradinaju marta 2004. kosovski Albanci nisu napali najpoznatije srpske manastire. Zvaničnici UN tvrde i da je on pomogao u tome da poseta srpskog predsednika Borisa Tadića u januaru 2005. protekne bez incidenata.
Njujork tajms navodi da optužnica protiv Haradinaja sadrži detalje koji su među najgorim viđenim u Hagu: o zarobljenicima koje su zarobili ljudi pod Haradinajevom komandom koje su bodljikavom žicom vezali za automobile i vukli i ženama koje su više puta silovane. Haradinajeve pristalice tvrde da nema dokaza koji ga povezuju s ovim zločinima i navode da ga je sud optužio kako bi delovao nepristrasno.
Njujork tajms navodi i da je Jesen-Petersen rekao da je svestan pokušaja nekih zapadnih diplomata da blokiraju suđenje, ali je naglasio da Unmik ništa nije pokušavao. „Misija je, međutim, zaustavila bar jednu tužbu protiv Haradinaja na Kosovu“, piše američki list pozivajući se na bivše zvaničnike kosovskog Ministarstva pravde. Haradinaj je 7. jula 2000, navodi Njujork tajms, predvodio napad na rivalsku porodičnu kuću u selu u zapadnom Kosovu i tom prilikom je ranjen. Evakuisalo ga je američko osoblje iz glavne američke baze na Kosovu i uklonilo sve dokaze borbe, rekao je Frederik Pasko, bivši američki policajac u UN koji je istraživao incident. Međunarodni tužilac u Peći Kamudoni Nijasulu rekao je da je u periodu od 2001. do 2004. više puta pokušavao da slučaj dovede pred sud. „Ono što sam imao bilo je dovoljno za slučaj“, rekao je Nijasulu i dodao da su ga visoki zvaničnici UN odbili zbog toga što je slučaj bio „politički osetljiv“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari