Žofre: Dijalog jedina platforma na kojoj se mogu rešiti odnosi između Srbije i Kosova 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žofre izjavio je danas da je dijalog jedina platforma na kojoj se mogu rešiti odnosi između Srbije i Kosova.

Dijalog je važan ne samo za Srbiju, već za ceo region, ocenio je Žofre tokom 11. Beogradskog bezbednosnog foruma.

Potrebno je rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine i ostvariti pomirenje u regionu na isti način na koji je ono postignuto u Evropi, rekao je Žofre.

Uz ocenu da je Zapadni Balkan uključen u budućnost Evrope, Žofre je izjavio da nema alternative priključenju Srbije EU.

Uočili smo posvećenost Beograda sprovođenju reformi, ali još mnogo toga treba uraditi, posebno u vezi pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i suđenja za ratne zločine, kazao je Žofre.

Predsednik Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je izjavila da je Beogradski bezbednosni forum 10 godina gradio dijalog u uslovima kada su egoistička viđenja raširena po celom svetu.

Pandemija virusa korona nas podseća da je celo čovečanstvo na istom brodu, koji će potonuti bez solidarnosti, ukazala je Sonja Liht.

Uz konstaciju da su mnogi životi izgubljeni tokom pandemije, ona je istakla da će ih još više biti izgubljeno zbog jaza između bogatih i siromašnih.

Ovo je vreme za velike odluke, kako se ne bi svi našli na brodu koji tone, izjavila je Sonja Liht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari