Nakon 88 dana protesta zbog rezultata izbora: Kako je Đinđić postao gradonačelnik Beograda? 1Zoran Đinđić: foto Stanislav Milojković

Na današnji dan pre 27 godina, 21. februara 1997. Zoran Đinđić postao je gradonačelnik Beograda.

Postao je to ispred koalicije Zajedno koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji.

Nakon što je izabran za gradonačelnika Đinđić je izjavio da će osnovni zadatak nove gradske vlasti biti modernizacija gradske uprave i reforma javnih službi.

„Vlast koja se danas konstituiše biće vlast za građane, a ne vlast nad građanima, neće biti vlast u Beogradu, nego vlast za Beograd“, rekao je lider DS-a tada, pisao je B92.

 

Skupština grada Beograda konstituisana je tri meseca nakon lokalnih izbora održanih 17. novembra 1996, zbog odbijanja vlasti da priznaju pobedu koalicije Zajedno u 13 gradova u Srbiji i devet beogradskih opština, uključujući i Skupštinu Beograda.

Kako su vlasti odbile da priznaju poraz koalicije SPS i JUL-a, počeli su građanski i studentski protesti, koji su trajali 88 dana. Izborni rezultati priznati su tek nakon tzv. leks specijalisa.

Sa funkcije gradonačelnika Đinđić je smenjen 30. septembra 1997, a za njegovu smenu glasali su odbornici SPO, SPS i SRS.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka – Konstanc, Bon, Frankfurt. Doktorirao je 1979. na Univerzitetu u Konstancu gde je radio kao asistent, navodi se na sajtu zorandjindjić.org.

 

Đinđić je bio među osnivačima Demokratske stranke, a njen predsednik postao je 1994. godine. Na istu funkciju biran je još dva puta.
Posle petooktobarskih promena, Đinđić je je postao premijer 2001, a samo dve godine kasnije, marta 2003, ubijen je dok je ulazio u zgradu Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari