Zoran Lutovac: Nezadovoljnih nema u organima DS, već samo u tabloidima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Izbori u DS-u su završeni, mi smo sada jedan tim. Dezinformacije u tabloidima o nejedinstvu u DS plasiraju oni koji ne žele dobro Demokratskoj stranci.

Tabloidni „mediji“ koji objavljuju dezinformacije su kredibilni koliko i izvori na koje se pozivaju. Demokratska stranka je stabilna i odlučna da u savezu sa pravim opozicionim strankama menja nepodnošljivo stanje stvari za ogromnu većinu građana u Srbiji. Obilazim Srbiju, razgovaram sa ljudima, apsolutno nema disonantnih tonova u pogledu opredeljenja za Savez. Demokrate razumeju gde se nalazimo i šta nam je činiti. Udruženi sa drugima radimo upravo ono što građani očekuju od nas – kaže za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, negirajući tako pisanje pojedinih medija da je DS u potpunom rasulu.

* Iako tvrdite da je u DS sve u redu, ima nagoveštaja da će pojedini funkcioneri DS pokrenuti inicijativu za vašu smenu.

– Nezadovoljnih nema na sednicama organa stranke, ima ih samo u tabloidima i u mašti nekolicine nezadovoljnih ličnim statusom.

* Spominje se čak i da je čitav poslanički klub DS protiv vas. Da li je to moguće, ako su deo tog poslaničkog kluba i vaši potpredsednici Dejan Nikolić i Aleksandra Jerkov?

– Ponavljam, to su dezinformacije onih koji ne žele dobro Demokratskoj stranci. Dakle, nije tačno.

* Najviše vam se zamera što ste pristali na Savez u kome su Dveri. Vaš stranački kolega Goran Ješić na društvenim mrežama čak je Savez za Srbiju nazvao nacističkom koalicijom jer su u njoj i Dveri. Da li je to dobra osnova za saradnju?

– Razgovarao sam sa članicama i članovima Demokratske stranke širom Srbije. Niko nije doveo u pitanje potrebu formiranja Saveza. Svega nekoliko njih je javno iskazalo nezadovoljstvo zbog Dveri, ali niko nije doveo u pitanje Savez. Ima pojedinačnih izliva nezadovoljstva, ali to je očekivano s obzirom na naše programske i ideološke razlike.

* Kao jedan od argumenata za vašu smenu spominje se da ste potpuno neprepoznatljivi i da vas članovi DS ni u krugu dvojke ne prepoznaju. Zašto vas nema više u javnosti?

– Ti koji mi zameraju to što sam neprepoznatljiv imaju drugi problem – njih svi znaju. NJihova poznatost je svela DS na dva odsto podrške. Veću zastupljenost je moguće ostvariti, ali lošu predstavu u javnosti koju ima nekolicina nezadovoljnika iz DS-a nemoguće je popraviti. Dao sam veliki broj intervjua, pojavljivao se gde god sam pozvan, obilazim Srbiju i razgovaram sa ljudima, imam dobar odnos sa slobodnim medijima, ali njih je malo i nemaju velike tiraže i gledanost. Jedini način da se to promeni jeste da ojačamo DS i Savez do te mere da se ne mogu ignorisati. I, pre svega, da Javni servis RTS učinimo servisom svih građana.

* Uprkos insistiranju vaših stranačkih kolega niste se izjasnili kako je moguć savez sa Dverima Boška Obradovića, potpuno ideološki drugačijom strankom.

– Savez je otvoren za sve prave opozicione opcije, jer građani žele široki opozicioni savez koji je u stanju da se suprotstavi režimu. Ciljevi za koje se borimo iznad su i izvan programskih i ideoloških razlika. U pitanju je borba za stvaranje elementarnih uslova za normalan svakodnevni i politički život. Saradnja ovoliko različitih stranaka je moguća samo ako se postigne dogovor o tome šta su ciljevi saradnje i na koji način će se delovati. I upravo to su postigli osnivači Saveza.

* Istovremeno kolege vas prozivaju i da se izjasnite i ogradite od paravojnog kampa za decu na Zlatiboru i Milana Stamatovića, koga na društvenim mrežama nazivaju ludakom spremnim za Kovin. Osnivačka skupština Saveza je 2. septembra, a razlike i netrpeljivosti su ogromne.

– Oglasio sam se preko društvene mreže, baš kao i još nekoliko stranačkih koleginica i kolega i rekao da nam nisu potrebni vojni, nego edukativni kampovi, da nam je potrebno pomirenje, a ne zveckanje oružjem… Uveren sam da će se svi osnivači i članovi disciplinovano držati zajedničke platforme kada Savez bude formiran.

* Čudi i to što vaše stranačke kolege sa istim žarom nisu svojevremeno reagovale protiv koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije, već je ona zdušno prihvaćena.

– To je pravo pitanje za njih. I nije u pitanju samo SPS, nego i Jedinstvena Srbija. I ne samo oni i ne samo tada… Ali je takođe zanimljivo kako medije interesuju samo razlike unutar Saveza za Srbiju, a nemaju problem sa tim što su sa Vučićem u koaliciji oni koji su za vojni savez sa Rusijom sa onima koji su za NATO, što su zajedno komunisti i monarhisti, oni koji su za EU sa onima koji su za evroazijske integracije… Ili to nije zanimljivo, ili to ne sme da bude zanimljivo? Odgovor na ovo pitanje umnogome govori o medijskim prilikama u Srbiji.

* Jedan od kamena spoticanja koji se iz DS popeo na društvene mreže je i zašto savez sa Đilasom, koji je zahvaljujući dugu DS praktično postao vlasnik stranke.

– Članice i članovi DS-a su vlasnici svoje stranke, a oni su odlučili da se formira Savez i to i dalje jednodušno podržavaju. Ne bih dalje da komentarišem doušničke priloge u propagandnim glasilima vladajuće klike.

* Savez za Srbiju s vremena na vreme organizuje skupove po gradovima Srbije, ali se čini da su ti skupovi malo posećeni i da su veoma retki. Mogu li vas zadesiti parlamentarni izbori praktično nepripremljene?

– Skupovi Saveza su bili izuzetno posećeni, atmosfera je bila sjajna i svuda se oseća energija za promene. Otuda tolika buka u režimskim medijima. Saglasan sam da bi trebalo da budu češći, i biće, jer to žele građani.

* Zoran Živković, lider Nove stranke, izašao je u javnost sa svojih 15 tačaka delovanja i pozvao opoziciju da se ujedini oko ideje o EU i oslobodi Dveri.

– Svi oni koji su za EU, ali i oni koji nisu, mogu da se okupe oko platforme i programskih ciljeva Saveza, jer su oni usmereni za ostvarivanje osnovnih demokratskih načela bez kojih nema normalne države niti normalnog političkog života. Bez kojih nema evropskih integracija. Nisu svi u ovom savezu za EU, ali smo svi za ostvarivanje ciljeva bez kojih se ne može u EU. Ove vrednosti baštine sve demokratske države bilo da se nalaze u EU ili van nje. Kada ostvarimo navedene programske ciljeve, bićemo normalna država u kojoj će građani moći slobodno da odlučuju kakvu vlast žele i kojim putem žele da se Srbija kreće. Uveren sam da ćemo tada biti znatno bliže EU.

* Osim Živkovića iz Saveza za Srbiju, čini se, definitivno su ispali Boris Tadić i Velimir Ilić. Zato su oni nepoželjni?

– Niko nije ispao. Svima koji podržavaju platformu i ciljeve Saveza vrata su otvorena.

* Kako ste vi razumeli Vučićev predlog o razgraničenju sa KiM i istovremeni žestoki napad na opoziciju i sve koji se protive tom predlogu?

– Nema tu šta da se razume, jer nema predloga. U državi u kojoj jedan čovek kontroliše sve i odlučuje o svemu – problem je to što niko ne zna šta on hoće, kada hoće, zašto nešto neće ili hoće… Najvažniji je problem to što mu se tako može. Sve ostalo su medijske pokrivalice. Trebalo bi normalizovati svakodnevne, životne odnose sa Prištinom, omogućiti slobodan protok ljudi, robe i kapitala, ali pitanje statusa ne mogu i ne smeju rešavati autokrate i nedemokratski režimi u privatnom aranžmanu.

Oruđe nedemokratske vladavine

* Očekujete li da će pitanje Kosova biti uskoro rešeno i šta bi moglo biti pitanje na referendumu, ako ga uopšte bude?

– To nije posao za autokrate i nedemokratske režime. Referendum je demokratska tekovina, ali kada ga raspisuju i sprovode autokrate, oni se pretvaraju u svoju suprotnost – u oruđe nedemokratske vladavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari