Zoran Lutovac: Sporazum koji je isključio sve u Srbiji izuzev Vučića ne može dobiti podršku DS 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Demokratska stranka (DS) ne podržava sporazum o Kosovu zbog načina na koji je donet, zbog sadržaja i zbog toga što mu je garant predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je predsednik DS Zoran Lutovac, istakavši da bi u sporazum trebalo dodati ulazak Srbije u Evropsku uniju.

On je u intervjuu za list Nova od petka kazao da sporazum koji je isključio sve u Srbiji izuzev Vučića ne može dobiti podršku DS.

Prema njegovim rečima, Srbija se zaustavila na evropskom putu zato što nema vladavinu prava, slobodne medije i poštene izbore, ali i zato što je autokratska, a ne demokratska država, te da to ne može da se kompenzuje nikakvim sporazumom.

„Veoma je važno zaustaviti dalje propadanje Srbije i da izgradimo uređenu demokratsku državu, ako to ne uradimo urušićemo se kao društvo i država, sa Kosovom ili bez njega“, rekao je Lutovac.

Kako je istakao, zato je DS predložila da deo sporazuma o Kosovu koji će podržati građani bude i ulazak Srbije u EU.

Po ulasku u EU Srbija bi mogla, na jednoj strani, da ispunjava standarde i vrlo brzo postane uređena demokratska država, a na drugoj strani, definitivno bi se otklonilo bilo kakvo koketiranje sa Rusijom i njen uticaj na Srbiju, napomenuo je Lutovac.

On je naglasio da Vučićev poziv da predstavnici stranaka dođu kod njega kako bi im predočio o čemu se radi u sporazumu, još nije stigao iako ga je najavio u medijima.

Čak i kada bi stigao, Lutovac ga ne bi prihvatio, kako je rekao, jer je Vučić već pristao na sporazum i aneks, tako da nema o čemu više da ih obaveštava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari