Zorana Mihajlović traži da Srbija više podrži Izrael, a Vuk Jeremić da zaliči na ovu državu 1Printskrin Danas.rs

Pokret Uvek za Srbiju, nekadašnje ministarke energetike Zorane Mihajlović, zatražio je danas od vlasti da prestane da „podržava terorizam“ i politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i palestinski Hamas, jer time ugrožava građane Srbije.

„Zahtevamo da se donese odluka o uvođenju sankcija Putinovom režimu, ali i Iranu, kao i da se poništi odluka Odbora parlamenta Srbije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša za Palestinu“, navodi se u saopštenju.

Traži se i da Srbija pruži zvaničnu podršku Izraelu zbog „terorističkog akta koji je Hamas izveo“.

Kada je reč o stavovima u našoj opoziciji prema ratu na Bliskom istoku, zanimljivo je da se slično kao i ovaj novonastali pokret, opredeljuje i parlamentarna Narodna stranka, koju vodi takođe bivši visoki državni zvaničnik Srbije.

“Teško je porediti se sa Izraelom, po bilo kom kriterijumu. Ali niko ne može da spori da se od njih mnogo toga može naučiti“, ocenio je Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je naveo da na Bliskom istoku bukti rat i da bi ono što se događalo prethodnih dana moglo da bude „ništa u odnosu na ono što će se događati u narednim danima“.

“Više bih voleo da Srbija u budućnosti mnogo više bude Izrael, a mnogo manje Hamas. Nisam siguran da je to danas slučaj, iako su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženiji narod zapadno od ukrajinskog fronta. Dao Bog da jednog dana i u Srbiji svest naroda bude kao u Izraelu oko toga šta je ono oko čega sebi možemo da dozvolimo da se svađamo i delimo, a oko čega ne. Svi moramo biti kao jedan kada su narod i država u opasnosti“, rekao je Jeremić, prenosi u saopštenju Narodna stranka.

Jeremić je ovo izjavio u u Paraćinu, gde je održana Izborna skupština Opštinskog odbora Narodne stranke, čiji je lider.

Vesti o sukobu Hamasa i Izraela možete pratiti na Danasovom BLOGU UŽIVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari