Žozep Borelj: Postoji period od dva meseca za postizanje dogovora o registarskim tablicama na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa da je optimista da će Kosovo i Srbija, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama.

Borelj je rekao da je pitanje registarskih tablica teže od pitanja ličnih karata, o čemu su premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli dogovor 27. avgusta.

On je istakao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva meseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

Šef evropske diplomatije je kazao da se zalaže za rešenje o tablicama koji obe strane mogu da prihvate, ukazujući da je njegovao uloga da pokuša da razume poziciju i Srbije i Kosova.

Znate, u mojoj ulozi moram da pokušam da razumem obe strane, pozicije Srba i Kosovara. Šta se nalazi iza pitanja identiteta, da ste država i nacija koju nije priznalo mnogo zemalja širom sveta, čak i unutar Evropske unije, naglasio je Borelj.

Rešili smo problem ličnih karata i recimo pasoša, slobodnog kretanja ljudi. Tablice je teže rešiti, jer tu nije reč samo o kretanju, to je imovina koja se može prodati i kupiti, ali ja sam ipak optimista, naveo je on.

Mislim da će to biti za nekoliko nedelja, a imaćemo dvomesečni period, dodao je on, to nije nešto što će se desiti sutra.

Borelj je rekao da se zalaže za nešto što bi obe strane mogle da prihvate, a videće se da li Beograd i Priština mogu da to da prihvate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari