ZR: Gde su zastave Vojvodine? 1

Zbog činjenice da na institucijama grada, javnih preduzeća i ustanova u Zrenjaninu nema više zastave Vojvodine, reagovao je gradski odbor LSV sa zahtevom da se javnosti objasni „gde je nestala zastava Vojvodine“.

 

Na konferenciji za novinare odbornik ove stranke u zrenjaninskoj skupštini Predrag Perkić naveo je da je ovo obeležje „godinama trn u oku mnogim političkim akterima“ i podsetio da je ove jeseni skupštinska većina u AP Vojvodine, koju predvodi SNS, izglasala Odluku o izgledu i načinu isticanja simbola AP Vojvodine.

– Očito je da se u Zrenjaninu ponovo krše Ustav Srbije, Statut AP Vojvodine, kao i skupštinska Odluka o izgledu i načinu isticanja simbola AP Vojvodine. Članom 13 ove odluke Skupštine Vojvodine regulisane su i kaznene odredbe, koje kažu da će se novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniti pravno lice, koje, između ostalog, ne koristi simbole AP Vojvodine kada je to obavezno. LSV poziva gradonačelnika Zrenjanina da što pre naloži isticanje zastave i tradicionalne zastave AP Vojvodine, onako kako je regulisanom Odlukom Skupštine Vojvodine od septembra 2016. godine, naveo je Predrag Perkić.

On je podsetio da je zastava Vojvodine počela da se ističe nakon što su to 2003. godine, u skladu sa svim zakonskim odredbama, izglasali poslanici Skupštine Vojvodine. Naveo je primer kada je u Zrenjaninu skidana.

– Podsetiću na privremeni organ, koji je oformila Vlada Vojislava Koštunice, a u njega imenovala predstavnike stranaka sa podrškom od osam odsto glasova, decembra 2006. godine skinula zastavu AP Vojvodine sa Gradske kuće. Treba podsetiti da je predsednik privremenog organa tada bio član Demokratske stranke Srbije, a danas gradonačelnik Čedomir Janjić. Ta odluka izazvala je negodovanje, proteste i šetnje i zastava je na institucije grada vraćena 2007, kaže Perkić.

 Ove jeseni je Autonomna pokrajina Vojvodina dobila svoje tradicionalne simbole, a skupštinskom Odlukom o izgledu i načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine regulisano je da se zastava i tradicionalna zastava Vojvodine ističu uporedo sa državnom zastavom sa njene desne strane i da se moraju isticati na zgradama pokrajinske administracije, ali i na telima lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari