Zrenjaninci danas na biralištima: Neki ljuti, neki umereni, većina gleda svoja posla 1Zrenjanin, referendum

Jeste jutro bilo hladno i u minisu, ali to nije sprečilo zainteresovane Zrenjanince da izađu danas na birališta i izjasne se o ustavnom referendumu, što smo zabeležili obilaskom nekoliko gradskih biračkih mesta.

U Zrenjaninu se glasa na 70 biračkih mesta, od čega je 39 u samom gradu dok su ostala u naseljenim mestima sa teritorije grada Zrenjanina.
Prema podacima koje je objavio grad Zrenjanina uoči referenduma na svojoj zvaničnoj stranici, u Zrenjaninu ima 100.894 upisanih birača.

Sva birališta su, kako je Danasu potvrđeno u Gradskoj izbornoj komisiji, otvorena na vreme. Podatke o broju izašlih nismo uspeli, ipak, da dobijemo jer nam je rečeno da je RIK na području Zrenjanina odredio osam birališta kao uzorak sa kojih se dostavljaju podaci o broju izašlih birača, ali ne i procenti.

Za razliku od vlasti, građani su bili donekle otvoreniji, pa su u anonimnoj anketi na ulici, ispred birališta na Bagljašu, za Danas objasnili da li jesu ili nisu imali dovoljno informacija.

„Mislim da su građani imali dovoljno informacija o glasanju“.

Zrenjanin, biračko mesto
Zrenjanin, biračko mesto

„Neću ništa da kažem za te vaše novine“, „Dileme nisam imala, neke promene moraju da se dogode“, „To nije zbog EU već zbog
nas“, „Oni nisu za nas rešenje, ovo je zbog nas“, „Javno nije dovoljno objašnjeno ali mi smo imali prijatelje iz pravne oblasti, pa nam
je bilo jasno o čemu se ovde radi“, „Trebalo je ljudima ukratko objasniti, da razumeju“, bile su rečenice građana koje smo anketirali na pojedinim biralištima.

Na glasačkom mestu u zrenjaninskom naselju Duvanika zatekli smo nakon glasanja Aleksandra Martona, seketara LSV. On kaže da svaki referendumski proces u Srbiji ima ozbiljan deficit transparentnosti.

“Činjenica je da se malo zna, jer razgovarao sam sa građanima posle glasanja i većina pojma nema o čemu se uopšte glasa. To je veliki problem naše države. O svim pitanjima treba otvoreno razgovarati. Pogledajte naše medije, ne znam da li je bilo bukvalno nekoliko debata na ovu temu. To je još jedan signal da država ne ide u dobrom pravcu, uporedite to sa referendumskim procesom u, recimo, Švajcarskoj, koja počiva na narodnoj demokratiji. Ovo je apel i vlasti i opozicji da počnu da razgovaraju, jer bez razgovora o ozbiljnim poblemima nema napretka”, rekao je Aleksandar Marton.

O tome šta misli o pripremi za referendum i obaveštenosti birača rekao nam je svoje mišljenje i zrenjaninski pravnik u penziji Aleksandar Linjački.

-Građani, bar one koje poznajem, su bili dovoljno informisani. Televizije su nas dovoljno informisale, i lokalna i RTS. Za Zrenjanin mogu da kažem da je dosta ljudi znalo o čemu se radi, skoro 60 odsto advokata i pravnika potrudilo se da objasni o čemu je reč – kaže Aleksandar Linjački.

Podsetimo, Zrenjaninci glasaju od jutros na referendumu, izlaznost nije velika ali birači dolaze u kontinuitetu na birališta.

Podatak o izlaznosti nije moguće dobiti, jer kako su upravo Danasu nadležni objasnili, RIK je odredio osam biračkih mesta za ceo Zrenjanin kao uzorak za referendumsko izjašnjavanje.

Za svako to biralište komisija će posebno dostavljati RIK-u samo podatke o broju izašlih birača ali ne i procente.

Iako ujutru nije bilo gužvi, glasači su dolazili u grupama na biračka mesta, što smo zabeležili prilikom prepodnevnog obilaska nekoliko birališta u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari