ZS nije odlučila da li će izaći na parlamentarne izbore 1Foto: Nenad Kovačević

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, odbio je da komentariše izjavu Aleksandra Šapića, predsednika Srpskog patriotskog saveza, o tome da je taj savez odlučio da na parlamentarne izbore izađe bez ZS.

„Ako je Šapić to izjavio, onda je to tako. To je njihov stav i ne bih to da komentarišem, niti želim da komentarišem izjave političkih lidera“, kazao je za Danas Stamatović, koji je i predsednik opštine Čajetina.

Šapić i Stamatović su, krajem decembra prošle godine, ugovorili saradnju dveju političkih stranaka o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, a Šapić je bio gost i na nedavnoj izbornoj skupštini ZS na Zlatiboru, na kojoj je Stamatović izabran za njenog predsednika.

Međutim, Šapić je, preneli su mediji, saopštio da je SPAS u petak odlučio da će samostalno da izađe na parlamentarne izbore, te da se sa Stamatovićem izgleda „nije razumeo jer je, prilikom prvog razgovora sa njim, shvatio da je ZS donela odluku o izlasku na te izbore, koju bi samo formalno trebalo da potvrde njeni stranački organi“.

Ocenivši da odluke ZS nema duže od mesec i po, da je Stamatović ponovo predložio odlaganje parlamentarnih izbora i izjavio da ne zna da li će ZS izaći na te izbore, Šapić je dodao ne želi da Stamatović i njegova stranka imaju bilo kakvu vrstu pritisaka, pri odlučivanju o izlasku na izbore.

Stamatović je za Danas naveo da će ZS, „zbog odgovornosti prema svojim biračima, učestvovati na lokalnim izborima u celoj Srbiji“, a da će naknadno odlučiti o učešću na parlamentarnim izborima.

„Odluku o tome donećemo kada budu raspisani parlamentarni izbori. Nema razloga da žurimo, niti smo pod bilo kakvim pritiskom, već želimo da pratimo situaciju i da sačekamo da se raspišu parlamentarni izbori“, dodao je Stamatović i naveo da se sa Šapićem nije sastajao, niti je s njim razgovarao, posle izborne skupštine Zdrave Srbije.

On je ponovio zahtev da se lokalni i parlamentarni izbori održe u različito vreme zbog, kako je rekao, „potrebe smirivanja tenzija u Srbiji“.

Stamatović je dodao da se ZS protivi nameri vlasti da smanji cenzus sa pet na tri odsto za ulazak stranaka u srpski parlament i lokalne skupštine zbog, kako je rekao, „kalkulacija neodgovornih ljudi na političkoj sceni koji će to iskoristiti za lične interese“.

„Politička scena bi se pretvorila u klasičnu trgovinu poslaničkim i odborničkim mandatima, a to nije dobro za smirivanje političkih tenzija u našem društvu i srpske nacionalne interese. Bilo bi pametnije da se vrati većinski izborni sistem, kako bi građani znali za koga glasaju i na lokalnom i republičkom nivou“, poručio je Stamatović.

O fotografiji sa Selakovićem

O fotografiji koja kruži društvenim mrežama, na kojoj su zagrljeni on i Nikola Selaković, a koja je izazvala spekulacije o tome da sarađuje sa naprednjacima, Stamatović je objasnio da je ona nastala 2010. godine tokom ručka u jednom restoranu na Zlatiboru, prilikom posete kineske privredne delegacije Zlatiborskom okrugu, koju je inicirao Selaković. „Selaković, koji je u to vreme bio ministar pravde, predvodio je tu delegaciju, a na ručku su bili privrednici iz užičkog kraja, gradonačelnik Užica i drugi. Neko je iskoristio priliku i napravio tu fotografiju, ali nema govora o mojoj saradnji sa naprednjacima, jer sam od tada od njih doživeo sve i svašta. S druge strane, ništa loše ne mogu da kažem o Selakoviću jer smo, zahvaljujući njemu, sprečili pokušaj krađe 2.213 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru koje je ministarka Zorana Mihajlović pokušala da, bez naknade, dodeli privatnim preduzeću PK Zlatibor“, rekao je za Danas Stamatović, podsetivši na to da je, pre nekoliko godina u Čajetini, ugostio i ministarku Mihajlović, koja ga je, kako je naveo, „šeretski u jednom trenutku, pri šetnji Zlatiborom, uhvatila pod ruku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari