Zukorlić: Ne utrkujemo se u blanko podršci Vučiću 1

Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider Bošnjačko-demokratske zajednice, stalno je u žiži javnosti i sveprisutan je na medijskoj sceni i ovih dana kada se spekuliše o kandidatima za predsednika Republike.

Ponovo se postavlja pitanje: da li će podržati Aleksandra Vučića ili će se sam kandidovati, kao što je to učinio i na prethodnim izborima. Sandžak, pak, ponovo je u fokusu posle potpisivanja sporazuma o saradnji druge dve bitne političke ličnosti Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

* Kako sa pozicije narodnog poslanika ocenjujete politički trenutak u Srbiji?

– Za 25 godina tranzicija nije ni blizu dala očekivane rezultate jer je trebalo da dovede do promjene svijesti naroda ali i političkih elita, da višepartijski sistem predstavlja takmičenje političara koje bi dalo kvalitet. Nažalost, prve generacije višepartijskih političara nisu bile dorasle ulozi, te tako nisu doprinijeli unapređenju političke svijesti gdje različitost ne bi bila shvaćena kao neprijateljstvo. Nedorasla politička svijest doprinosi legalizaciji moralnih devijacija, politička moć i vlast postaju privilegija i šansa za lično bogaćenje i partijsku koncentraciju moći. Tako se krađa ne smatra negativnom pojavom već svojevrsnom sposobnošću. Zato u prvi plan postavljam uvođenje etike u politiku i ma koliko to bila utopija, bez politike sa ljudskim vrijednostima nema budućnosti. Stanje u privredi je negativno i dalje, uprkos izvjesnim pomacima koji su rezultat ove vlade, ali je to daleko od pozitivnog trenda.

* Zašto biste podržali Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata?

– Mi smo koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsjedničke izbore. To je varijanta ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u „blanko“ podršci, već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji. To nije nikakav hir već je to profil glasača koji su nam dali povjerenje, a to nisu glasači koji se određuju usko interesno već koji vjeruju da smo mi kao stranka drugačiji od ostalih i da nećemo trgovati zbog ličnih ili partijskih interesa. Čak i kad bi ih pozvali da glasaju bez jasnog argumenta zašto da to učine, naši glasači nas ne bi poslušali.

* A kakav bi to bio dogovor, šta tražite od Aleksandra Vučića da ispuni pa da pozovete Bošnjake da daju glas kandidatu SNS?

– Mora biti konkretno rješavanje problema u Sandžaku, interesa i prava naroda koga predstavljam.

* Šta je to konkretno?

– Puna afirmacija prava Bošnjaka kako bi Bošnjaci mogli osjećati Srbiju kao svoju domovinu u kojoj bezbjedno i jednako pravno mogu živjeti i raditi. Implementacija bosanskog jezika, zaštita kulturne baštine Bošnjaka, promjena odnosa javnog medijskog servisa prema Bošnjacima kao i na polju obrazovanja. Takođe rješavanje problema Islamske zajednice jer osim lijepih riječi oni se ne rješavaju. Rezultat povraćaja vakufske imovine je – nula, iako je zakon usvojen prije 11 godina. Očekujem prestanak opstrukcije rada Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama je još uvijek na izrazitu štetu Bošnjaka. Putna infrastruktura je na nivou prve polovine 20. vijeka.

* A ako ne dođe do dogovora?

– Imaćemo svog kandidata za predsjednika države. Ako pitate ko je to, vjerujem da ću to biti ja.

Dva lica jedne monete

* Kako tumačite potpisivanje strateškog partnerstva Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića? Kako se Vi osećate zbog toga, šta to donosi novo?

– Sandžak je talac dvije politike koje su formalno ekstremno zavađene ali koje žive na tom antagonizmu na štetu građana. SDA spasava od Ljajićeve izdajničke politike, a Ljajić od Ugljaninovog ekstremizma i primitivizma. Tako su se oni godinama međusobno hranili. Pojava BDZ je poremetila idealnu ravnotežu. Naša izbalansirana i autentična politika postaje ključna opasnost za njihove štetne politike koje, iako različite, uvijek su podređene interesima lidera i partija. Kao rezultat tog straha od nas, imamo ponovno zbližavanje kroz potpisivanje partnerstva. Osećam se dobro zbog toga jer se time pojednostavljuje sandžačka politička scena, sad se očito vidi da su to dva lica jedne monete. A ako bih bio maliciozan, rekao bih da je njihovo zbližavanje jedan od prvih rezultata moje politike pomirenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari