Život

Brojite li eksponencijalno?

Ponekad vam se čini da se stvari presporo razvijaju, a onda, gotovo najednom, sve počne da raste neočekivanom brzinom. Ili da tako naglo, propadne.

Ajnzideln (2): Svet alpskih magli

Popevši se do portala manastirskog hrama, sagledavam špansku veličinu ajnzidelnskog samostana, grandioznost njegovih eskorijalskih razmera, do sada skrivenu u magli.

Skup na kom je rođena moderna fizika

Pre 90 godina, 25. oktobra 1927. godine održana je najpoznatija Peta Solvejeva konferencija u Briselu koja se smatra jednom od najznačajnijih raskrsnica na putu razvoja moderne civilizacije.

Gvakamole (recept)

Meksička kuhinja je poznata po pikantnim ukusima, živim bojama, velikom broju začina, gde se pored pasulja i kukuruza, jede izuzetno ljuta hrana.

Recept nedelje: Pržene noklice od sira

Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. U pitanju je recept iz Savremenog kuvara (Savremeni kuvar, Prosveta, reprint izdanje, Beograd 1986.).

Ikea efekat

LJudi neobično visoko vrednuju stvari koje su potpuno ili delimično sami stvorili, u odnosu na iste takve stvari koje je neko drugi napravio. U psihologiji ova kognitivna pristrasnost nazvana je – IKEA efekat.

Zanzibar: Dula, Sala, Salum i ja

Običan tropski dan, sunce, more, plaža i zanzibarska nirvana… Kažu da je lepota u malim stvarima i velikom Kilimandžaru. Sedim za barom i pričam sa lokalnim muzičarima.