Ako imate više od 50 godina, ne izbegavajte ova tri dodatka ishrani 1Suplementi nakon 50, foto: Yevhen Roshchyn / Panthermedia / Profimedia

Nakon 50. godine potrebe organizma za određenim nutrijentima se menjaju.

Nakon 50 telu je potrebna mala pomoć. Telo teže apsorbuje pojedine hranljive materije, dok istovremeno raste potreba za onima koje podržavaju energiju, imunitet, gustinu kostiju i zdravlje mozga.

Nedostatak ključnih vitamina u tom periodu može povećati rizik od umora, osteoporoze, problema sa varenjem i pada kognitivnih sposobnosti.

Da bi se podržalo zdravo starenje i sačuvala kvaliteta života, važno je obratiti pažnju na nutrijente koji postaju sve važniji s godinama. Dermatološkinja i lekarka dr Mamina Turegano ističe tri dodatka ishrani koja su posebno korisna za osobe starije od 50 godina.

Vitamin D

Vitamin D ima ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, a njegov nedostatak može dovesti do slabljenja kostiju, većeg rizika od preloma i razvoja osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi i starijih osoba. Međutim, kako ističe dr Turegano, značaj ovog vitamina prevazilazi samo zdravlje kostiju:

„Vitamin D je više od običnog vitamina – on je hormon koji podržava imunitet, raspoloženje, čvrstinu kostiju, pa čak i zdravlje kože. Nizak nivo vitamina D povezuje se s umorom, depresijom, lomljivim kostima i oslabljenim imunitetom. Većina ljudi, nažalost, ima deficit – čak i oni koji često borave na suncu. I da, i dalje možete dobijati vitamin D čak i ako koristite kremu sa zaštitnim faktorom. To je kompleksna tema“, rekla je ona za SheFinds, a prenosi Index.hr.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za zdravlje osoba starijih od 50 godina, jer podržavaju rad brojnih sistema u telu koji s godinama postaju osetljiviji – uključujući mozak, srce i zglobove.

Dr Turegano objašnjava:

„Omega-3 kiseline su ključne za zdravlje mozga, blistavu kožu, rad srca i smanjenje upalnih procesa. Ako ne jedete masnu ribu poput lososa ili sardine bar dva puta nedeljno, koristan može biti dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja ili algi. Omega-3 takođe poboljšava koncentraciju, raspoloženje i može pomoći koži sklonoj aknama – tako što deluje protivupalno iznutra.“

Probiotici

S godinama dolazi do usporavanja varenja i smanjenja količine korisnih bakterija u crevima, što može izazvati nadutost, zatvor ili simptome slične sindromu nervoznih creva. U tom smislu, probiotici pomažu u očuvanju ravnoteže crevne flore i boljoj apsorpciji hranljivih materija.

„Probiotici su ključ za dobro varenje, zdrava creva i čistu kožu. Mikroflora creva utiče na sve – od nadutosti do bubuljica, mentalne magle i problema s kožom. Kvalitetan probiotik (ili fermentisane namirnice poput kimčija i kefira) pomaže da se održi ta ravnoteža, što znači bolju probavu, jači imunitet i čistiju kožu. I ne zaboravite prebiotike – oni hrane te dobre bakterije kako bi mogle da napreduju. Zato u ishranu uključite više prebiotskih namirnica kao što su beli luk, crni luk i banane“, zaključuje dr Turegano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari