Ako na ovaj način perete peškire, ostaće vam duže beli i mekani: Trik kojim se služe hoteli 1Foto: Anton Gvozdikov / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Ponekad se čini da je nemoguće održati bele peškire mekim i čistim. Međutim, postavlja se pitanje kako u hotelima uspevaju peškiri da izgledaju kao novi uprkos tome što ih gosti svakodnevno koriste.

Prema rečima stručnjaka za čišćenje Nika Šekloka, postoji niz metoda za održavanje peškira. On preporučuje belo sirće, izbeljivač i dodatni regenerator za tkaninu kako bi peškiri izgledali sveže i čisto. Trik sa belim sirćetom naširoko koriste kompanije u ugostiteljskoj industriji.

Sve što treba da uradite jeste da dodate dve ili tri šolje sirćeta u veš, što će vam pomoći da uklonite sve naslage omekšivača, razbijete bakterije i eliminišete mirise. Belo sirće se obično može kupiti u supermarketu i dovoljno je za najmanje dva do tri ciklusa pranja.

Trik je ubrzo postao popularan na društvenim mrežama, a jedna žena je podelila da u ovom slučaju peškire perete na temperaturama od 40 do 60 stepeni. Takođe, rekla je da koristi i tečni deterdžent i pola šolje belog sirćeta.

S druge strane, drugi savet za mekoću peškira ukazuje na upotrebu dvostruke količine deterdženta. Ova promena bi takođe trebalo da produži „život“ vaših peškira. To je zato što smanjuje trenje tokom pranja koje može oštetiti materijal.

Influenserka za kućnu negu En Rasel je ranije podelila nekoliko saveta koje treba da primenite kada perete peškire. Ona tvrdi da ne bi trebalo da koristite omekšivač jer zadržava vlagu i čini krpe suvim i grubim na dodir. Međutim, deterdžent je potreban prilikom uklanjanja šminke sa njih.

Zatim, da bi ostali mekani, ne treba ih sušiti u mašini. Umesto toga, nakon oko 30 minuta sušenja napolju, En ih protrese, a zatim ih okrene naopačke.

Na kraju, Nik je upozorio da čak i sa ovom metodom čišćenja, peškiri imaju određeni životni ciklus pre nego što ih treba zameniti. Ističe da je peškire potrebno menjati svake dve godine, ali uz ove savete možete da im produžite „trajanje“ i do nekoliko meseci, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari