Gde se najviše voze automobili, a gde ih je najmanje? 1Foto: GuentherDillingen/Pixabay

Pola automobila po stanovniku, to je bio prosek u Evropskoj uniji tokom 2020. godine, pokazuju podaci Eurostata.

Velika je razlika od države do države, ali i unutar svake razlika u broj automobilu može da bude jako velika.

Najviše automobila na 1.000 stanovnika je u severo-zapadnom regionu Italije Vale d Aosta, čak 1.787, dok su odmah iza još dve italijanske regije Trento u kom na jednog stanovnika ide 1,28 automobila i nešto severniji Bolcano u kom je 871 automobil na 1.000 stanovnika.

Odmah iza njih su holandski region Flevoland sa 857 i finska Alandska ostrva sa 840 putničkih automobila na 1.000 stanovnika.

“Na visoku stopu motorizacije u Vale d Aosta utiču pravila oporezivanja, a visoka stopa u Flevolandu je povezana sa njegovom lokacijom, nalazi se u blizini većeg grada”, navode na Eurostatu.

I dok Italijani imaju “viška”, u dobrom delu Grčke ne žude za putničkim automobilima, tako je u severnom egejskom delu Grčke pre dve godine bio 261 automboil na 1.000 stanovnika, u Centralnoj Grčkoj 238, a na Peloponezu tek 186 automobila na 1.000 stanovnika.

Jedina teritorija na kojoj je manje automobila nego na Peloponezu, a koja pripada EU, jeste ostrvo Majot, koje se nalazi u vodama između Madagaskara i Mozambika, a koje je “upalo” u ovu statistiku jer zvanično pripada Francuskoj.

Na ovom ostrvu je svega 72 automobila na 1.000 stanovnika, što znači da tek svaki 13 ima auto.

Eurostat je analizirao i broj komunalnih vozila – kamiona, tegljača i specijalnih vozila i zaključio da se 12 od 15 najvećih regiona EU sa najnižim udelom komunalnih vozila u svim vrstama vozila nalazi u urbanizovanim oblastima Nemačke.

S obzirom na nedostatak podataka za Grčku, koja je imala najveći udeo komunalnih vozila u ukupnom broju vozila u 2019, najveći udeo je tokom 2020. bio u Španiji, devet od 15 vozila u ovoj zemlji su iz ove kategorije.

Najviše ih je na Kanarskim ostrvima i u Kataloniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.