Koji delovi EU su najgušće “naseljeni” auto-putevima? 1Ilustracija Foto: Pixabay

Delovi Evropske unije koji su najgušće “naseljeni” auto-putevima su oni u Nemačkoj, Holandiji, ali i u delu oko prestonice Mađarske Budimpešte, objavo je Eurostat.

Većina evropskih prestonica i velikih gradova okružena je prstenom auto-puteva kako bi se zadovoljila velika potražnja, tako u Budimpešti ima 120 kilometara ovih vrsta saobraćajnica na 1.000 kvadratnih metara, u Beču ih je 109, Madridu 96, Pragu 91, isto koliko i u Berlinu.

Velika gustina auto-puteva uključuje i oblast Randstad u zapadnom delu Holandije, gde je Utreht sa 132 kilometra auto-puteva na 1.000 kvadratnih metara, kao i Zuid-Holand sa 124 kilometra.

Velika kilometraža nalazi se i oko nekih glavnih morskih luka na severu Evrope, tako je u regionu Bremena ta gustina čak 205 kilometara na 1.000 kvadratnih kilometara, Zuid-Holland sa lukom Roterdam ima 124 kilometra na istom tolikom prostoru, a Hamburg 107 kilometara.

Gustina auto-puteva na ostrvima je generalno mala, napominje Eurostat, jer se do ostrva ne može doći direktno putem.

Umesto toga, oslanjaju se na pomorski ili vazdušni transport. Uprkos tome, gustina auto-puteva na Kanarskim ostrvima je relativno visoka – 37 kilometara na 1.000 kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.