Za sve popularniju kategoriju među vozačima obuka postoji u samo jednoj auto-školi u Beogradu 1Foto: Pixabay/RosZie

Poslednjih dana sve je više onih koji traže dozvolu F kategorije, prenosi RTS. To je, inače, dozvola za traktor, ali i za kvad. Sve su popularniji, voze ih i mladi i stari i gotovo da nema planine ili izletišta gde se kvadovi ne mogu iznajmiti.

Ukoliko su registrovani kao četvorocikli, za vožnju je dovoljna B1 vozačka dozvola. Međutim, većina kvadova ima zelene tablice, kao traktori ili teške mašine, pa je potrebna vozačka dozvola F kategorije.

„F kategoriju mogu da polažu omladina čak već od 15 godina, da započnu sa 15 a da polažu sa 16. Oni imaju 40 časova teoretske nastave moraju da odslušaju i imaju 20 časova praktične nastave na traktoru, a oni koji imaju B kategoriju oni imaju sedam časova teoretske nastave i sedam časova praktične obuke + Interesovanje je najveće za te kvadove, zato što sada je to jako popuularno a svi moraju da imaju tu F kategoriju i onda dođu da polažu na traktor da bi mogli da voze legalno kvad“, kaže instruktor vožnje i vlasnik auto-škole Predrag Mirkajlović za RTS.

Polaganje za F kategoriju moguće je samo u jednoj auto-školi u Beogradu. I to na traktoru, jer obuka na kvadu nije predviđena zakonom.

„Bilo bi možda bolje da se polaže na kvadu za kvad nego na traktoru, nema uopšte uporedbe nikakve. Kvad je mnogo zanimljiva igračka, ali nestabilna, nesigurna, nebezbedna, a mnogo zanimljiva, tako da to sad uporediti sa traktorom koji ide 25, 30, ajde ovi moderniji idu i brže, ali kvad, vi kad pipnete gas ako se ne držite za volan vi možete da padnete koliko su oni jaki“, rekao je instruktor.

U nekim od oglasa stoji samo cenovnik, u drugim šta je od dokumenata potrebno za iznajmljivanje kvadova.

„Važno je napomenuti, da za upravljanje na javnim putevima moraju da poseduju odgovarajuću dozvolu i tu snosi odgovornost svakako operater koji iznajmljuje takvo vozilo. Pre svega bi morao da proveri da li vozač kome to iznajmljuje ima odgovarajuću vozačku dozvolu. Sa aspekta bezbednosti želimo da napomenemo veoma je važno mi iz Agencije za bezbednost to stalno ponavljamo a to je da se obezbedi bezbedno učešće takvim prevoznim sredstvima odnosno da ne dozvolimo da se zabava pretvori u neku saobraćajnu nezgodu“, kaže Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

A bilo je takvih slučajeva. Zato je neophodan oprez i treba koristiti zaštitnu opremu.

„Naročito ukoliko se negde vozi off road odnosno van javnih puteva po šumarcima, velika je opasnost od prevrtanja. Prilikom prevrtanja ukoliko, a svakako znamo da nema zaštitnog rama, ukoliko još eventualno nemaju ni kacigu onda je to veliki problem sa aspekta bezbednosti“, napominje Ilić.

Koliko košta kvad

Kvadovi koštaju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra. Postoje i dečji, koji mogu da se kupe i za nekoliko stotina vera, ali u Agenciji za bezbednost napominju da je opasno da mališani upravljaju takvim vozilima. Iznamljivanje je oko 50 evra za jedan sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari