Zašto je važno voditi računa o kvalitetu i starosti ulja u automobilima 1Foto: Pixabay/Devolk

Motorno ulje u karteru motora je nešto što se uzima zdravo za gotovo, a često i zaboravi da postoji.

Pri tom, zaboravni prave veliku grešku. Motorno ulje ima toliko uloga, da njegov adekvatan odabir, stanje i starost imaju direktan uticaj na vek motora, potrošnju goriva, snagu i na kraju troškove vožnje.

Ni jedan pokretni metalni deo u motoru njegovim agregatima nije u direktnom kontaktu. Uvek je između njih tanak film ulja ili masti. Da nije tako, došlo bi do zagrevanja i vrlo brzog zaribavanja.

Pri radu motora, ulje na sebe preuzima brojne uloge: sprečava habanje, smanjuje trenje, hladi motor, preuzima na sebe čestice nečistoće koje se javljaju kao produkt sagorevanja, ali i metalne opiljke koji su neminovan deo rada svakog motora, a pri zameni, i čisti motor, odnoseći sa sobom sve nečistoće.

Neadekvatno, nekvalitetno ili staro i prljavo ulje ni jedan od ovih zadataka ne obavlja adekvatno. Oni koji su ovo želeli da saznaju, mogli su, a oni koji do sada nisu znali, možda se podsete da treba da zamene ulje.

Koliko je važno motorno ulje dokazao je jedan ugledni proizvođač, na veoma dobrom i slikovitom primeru, koji je dokazao da ulje direktno utiče i na snagu motora. Na dinamometru se našao V12 motor iz Ferrarija 250 GT koji je pri radu sa fabrički preporučenim uljem i uljem nove generacije pokazao razliku u snazi od čak 7 odsto.

U brojkama, sa satandardnim uljem preporučenim za tu generaciju motora imao je 285 KS, a sa savremenim uljem nove generacije 305 KS. I maksimalni obrtni moment porastao je sa 275 na 295 Nm. Dobitak od 20 KS i 20 Nm samo izborom drugog ulja nije zanemarljiv i eklatantna je potvrda uticaja ulja na performanse motora.

Razumljivo, na legendarnom motoru visokih performansi iz 1964. razlika je velika i zbog konstruktivnih rešenja iz tog vremena, uključujući i mnogo šire i veće ležajeve kolenastog vratila čija veća površina izaziva i više trenja, ali je i dalje veoma indikativna i odnosi se i na najnovije generacije motora.

Prema tome, adekvatno motorno ulje po specifikaciji proizvođača i provereno kvalitetnog proizvođača, osim dužeg veka motora i manje potrošnje, donosi i više snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari