Beč: Zanimljivi Kvart muzeja 1

Bečki Kvart muzeja (MQ – MuseumsQuartier Wien), smešten u zgradama koje su nekada bile carske konjušnice, jedan je od zanimljivijih muzejskih projekata u Evropi.

Otvoren je 2001. godine, sa idejom da u sebi objedini vizuelnu umetnost, dizajn, pozorište, arhitekturu, ples i književnost, te da savremenu umetnost približi svakodnevnom životu.

U njegovom sastavu su: Leopold-muzej, u čijoj se stalnoj kolekciji nalaze radovi Egona Šilea i Gustava Klimta, Muzej moderne umetnosti (MUMOK), Kunsthale Wien sa izložbama savremene umetnosti, Arhitektonski muzej, nekoliko različitih izložbenih prostora (poput Frei_Raum Q21), Valter Konig knjižara sa izvrsnim izborom knjiga iz oblasti umetnosti, kao i restorani i kafei, zahvaljujući kojima je Kvart muzeja veoma živ tokom čitavog dana, ali i večeri.

Sem stalnih postavki, muzeji koji čine ovaj popularni kvart organizuju i izložbe koje privlače veliku pažnju javnosti. Tako su u MUMOK-u, u čijoj su kolekciji dela od Oskara Kokoške, Fransisa Pikabije i Magrita do Gintera Brusa, Hermana Niča, Sindi Šerman i Franca Vesta, ovoga leta u fokusu izložbe pod nazivom „Double Lives“ („Vizuelni umetnici koji stvaraju muziku“) na kojoj se mogu pogledati snimci performansa Joko Ono, ali i izvođenje slovenačke grupe Lajbah, kao i #55 Dates Highlights. U pitanju je, na neuobičajen način, izložen upravo izbor dela iz zbirke muzeja, koji, ovoga puta, uključuje radove Vali Eksport, Marine Abramović i Ulaja, Gintera Brusa, Jojoji Kusame, Joko Ono, Endija Vorhola i dr.

U Leopold-muzeju se sem retrospektivnih izložbi posvećenih Klimtu („Gustav Klimt – umetnik veka“) i Šileu („Egon Šile – jubilarna izložba“), može pogledati i jedna od u Evropi najboljih privatnih kolekcija moderne umetnosti, Zbirka Hajdi Horten, koja je prvi put dostupna javnosti. Zahvaljujući austrijskoj kolekcionarki, izloženi su radovi Endija Vorhola, Bazelica, Liktenstajna, Kirhnera, Šagala, Matisa, Miroa, Munka, Pikasa, Bazelica, Rihtera, Frensisa Bejkona, Ervina Vurma, Dejmijena Hersta i mnogih dr.

Interesantno je i da u okviru Kvarta muzeja od 2003. godine funkcioniše i rezidencijalni program pod nazivom Kvart 21 (Q21) koji omogućava internacionalnim umetnicima da svoj rad predstave na bogatoj kulturnoj sceni austrijske prestonice, ali i da razviju nove kooperativne projekte.

Zahvaljujući stipendijama Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije, koje u saradnji sa Q21/MQ podržava rezidencijalne boravke umetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, među julskim rezidentima Kvarta muzeja, pored umetnika iz Hrvatske, BiH, Češke, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, jesu i srpski umetnici, novosadska spisateljica LJiljana Maletin Vojvodić i istoričar umetnosti i kustos iz Beograda Vladimir Bjeličić. U rezidencijalnom projektu je i Dušica Dražić, umetnica poreklom iz Beograda, koja živi u Belgiji, koja je svoj rad predstavila na grupnoj izložbi u prostoru Frei_raum Q21 pod nazivom „Produktivan rad – šta bi to trebalo da bude?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari