Beličasta voda sa česme: Šta je uzrok tome? 1Foto: Pixabay/kaboompics

Neretko se dešava da građani u svojim stanovima natoče beličastu vodu. Mnogi pomisle da je u pitanju hlor, te pre nego što popiju čekaju da voda odstoji malo u čaši kako bi postala bezbojna.

Drugi, pak, otvore slavinu da voda duže teče pre nego što natoče da piju, budući da tada nema više belu boju.

Ima i onih koji nisu sigurni da li je tako beličasta voda zdrava za piće.

„Ova pojava ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode za piće. Pod „belom vodom“ podrazumeva se voda u koju je prodro vazduh u vidu mehurića. Koristeći stručnu terminologiju, to je „dispergovan vazduh“. Mehurići izlaze iz čaše vode za tridesetak sekundi, tako da se voda potpuno izbistri”, navodi se na sajtu Beogradskog vodovoda.

To je, kako navode, jedno od čestih pitanja koja im građani postavljaju.

„Uzrok pojave „bele vode“ mogu da budu neispravne kućne instalacije koje usisavaju vazduh“, navode iz Beogradskog vodovoda.

Ponekad se, takođe, dogodi da je voda na slavinama potrošača zamućena. Ova pojava je karakteristična za period posle otklanjanja kvarova na mreži, tvrde iz Beogradskog vodovoda.

“Posledica je hidrauličnog udara, što dovodi do pokretanja taloga koji uvek postoji na unutrašnjim zidovima cevovoda. Talog najčešće sadrži jedinjenja gvožđa žučkaste boje. U ovom vidu i koncentraciji, gvožđe nije od posebnog zdravstvenog značaja”, tvrde iz ovog beogradskog javno komunalnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari