Lekovita i slana voda ružičaste boje umesto plavog mora: Pačir banja kao srpska atrakcija (FOTO) 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na samo 30 kilometara od Subotice, kroz prostrana polja suncokreta, kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura, nalazi se kompleks Termalne banje u Pačiru za koju mnogi posetioci kažu da leči “telo i dušu”.

Već sam kompleks okružuje neverovatna priroda. Sa desne strane je ulica bogata gustim drvoredom iza kojeg se podiže suncem okupano brdašce sena, a sa leve strane mali kanal koji preseca put vodeći u šumu.

Jedini zvuci koji dopiru do ušiju su pesma ptica i šum lisnatih grana koje njiše vetar.

Na ulazu nas dočekuje srdačna domaćica, koja nam odmah skreće pažnju da smo odabrali “pogrešan” dan za posetu.

“Što niste došli za vikend kada ima najviše naroda”, upitala je veselo, sugerišući da je danas radni dan i nešto hladnije vreme, zbog čega je poseta slabija nego što je uobičajeno.

Lekovita i slana voda ružičaste boje umesto plavog mora: Pačir banja kao srpska atrakcija (FOTO) 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ipak, to nam je omogućilo da lepotu ove oaze mira na severu Bačke doživimo u celosti.

Kroz pažljivo uređen kamenjar zelenilom i lavandom, jedva da se nazire ružičasta voda, ali je i to dovoljno da u potpunosti okupira pažnju posmatrača i privuče ga direktno ka jezeru, kao da osim njega više ništa ne postoji.

Iako isprva deluje malo, kada mu se približite ili odlučite da ga preplivate, uverićete se da je jezero prostrano i da vas pogled vara. Ali vas ne vara po pitanju boje, koja vam ispunjava ceo vidokrug.

Upravo je boja vode ono što ovo jezero čini posebnim, jer je u letnjim mesecima ružičasto. Na julskom suncu odsjaj je toliko jak da odaje utisak polja ciklame, dok u “hladu” napravljenim od oblaka, poprima nešto tamniju nijansu ljubičaste.

Lekovita i slana voda ružičaste boje umesto plavog mora: Pačir banja kao srpska atrakcija (FOTO) 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Jezero je okruženo lepo uređenom plažom sa sitnim kamenjem, uz koju su raspoređene ležaljke sa suncobranima.

Malo dalje su stolovi i stolice pod nadstrešnicom, a iza njih i velika zelena površina za one koji preferiraju sunčanje na travi, što omogućava kompleksu da odjednom ugosti približno 1.000 posetilaca.

Međutim, danas nema toliko kupača, svega nekoliko, baš kao što je i naša domaćica na ulazu rekla, zbog nešto lošijeg vremena.

Dok hodamo između ležaljki, na jednoj od njih zatičemo Svetlanu kako sa prijateljicom uživa u blagom suncu.

“Za banju sam saznala pre pet godina i mogu da kažem da je to bila ljubav na prvi pogled”, započinje priču Svetlana.

“Specifična je atmosfera i miris koji voda pruža, odnosno isparenja koja ovo jezero ima zaista blagotvorno deluju. To je bio moj neki prvi utisak, a takođe blagotvorno deluje i na zdravlje čoveka, kosti, mišiće, zglobove, kožu, urogenitalni trakt. Voda koja leči sve”, kaže naša sagovornica.

Lekovita i slana voda ružičaste boje umesto plavog mora: Pačir banja kao srpska atrakcija (FOTO) 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Svetlana nam otkriva da voda koja ispunjava jezero izvire na oko 1.400 metara ispod zemljine površine, a da na samom izvorištu dostiže temperaturu od 72 stepena Celzijusa.

Kako se približava površini, postepeno se hladi, pa je u samom jezeru temperatura vode oko 30 stepeni Celzijusa.

Zato već u prvom dodiru sa vodom, čemu ne možete da odolite, osećate njenu toplinu, kao i miris za koji se može reći da je u prvi mah neprijatan, ali vam se čulo mirisa toliko brzo prilagodi da posle kraćeg vremena više nije toliko intenzivan.

“Sama atrakcija što je voda roze boje, meni lično ne znači puno. Znači da postoji nekakav hemijski proces minerala iz vode u dodiru sa suncem, odnosno da postoje minerali u vodi i to je u redu, ali sama boja mi ne znači. Voda je inače termalno topla i potpuno slana kao morska”, ističe Svetlana.

Lekovita i slana voda ružičaste boje umesto plavog mora: Pačir banja kao srpska atrakcija (FOTO) 5
Foto: J. Patarčić/Danas

I zaista, specifičnost ove banje su njena slana voda i visok sadržaj minerala.

U brošuri, koju nam je još na ulazu ljubazno uručila naša domaćica, navedeno je da voda sadrži visoku koncentraciju natrijum-hlorida, tako da nije samo vruća, nego i veoma slana i lekovita, što je čini pogodnom za lečenje raznih oboljenja, poput stanja posle povreda, kožnih bolesti, reumatskih oboljenja, uroloških i ginekoloških zapaljenja, a ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

“Pored ovog jezera koje je napolju, gde mi je daleko prijatnije da provodim vreme bez obzira na vetar, postoje unutra dva bazena koja su takođe termalna, jedan topliji i drugi manje topao, pa sad kome više odgovara”, pokazuje Svetlana na zatvoreni objekat iz nje.

“Tu se skupimo, dobra je atmosfera i mnogi kažu kao da smo na moru. Ne znam za druga mesta okolo, jer sam inače iz Novog Sada, ali je Pačir specifičan po tome što ima puno vetra, što je i dobro, jer pročišćava vazduh i zaista je vazduh čistiji”, dodaje Svetlana.

Svetlanu je ova banja toliko očarala da se zbog nje odrekla života u gradu, te je iste godine kada ju je otkrila, prodala stan u Novom Sadu i kupila plac u Pačiru na kojem je podigla kuću.

“Odmah sam prepoznala nešto što meni odgovara, što mi se sviđa i što želim da uradim, a to sam i sprovela u delo. Tako da često dolazim i provodim leto ovde”, zadovoljno će Svetlana.

A leto ovde ume da provede i po nekoliko hiljada ljudi, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje da vide čuvenu ružičastu vodu i okuse čari Pačirske banje.

“Nisam sigurna da li je to samo zbog vode ili naših opšte poznatih prilika u društvu. More nam je postalo možda dalje nego što je bilo ranije. Ne mislim čak ni da je luksuz, odnosno mislim da su cene slične što se tiče smeštaja, možda je hrana ovde malo jeftinija, nego je manje izazovno, ima manje provoda, što meni u mojim godinama ne da ne smeta, čak mi jako odgovara da nema buke, galame i tih drugih sadržaja, i mislim da su to razlozi zbog čega su ljudi više počeli da dolaze ovde. Uostalom, pobornik sam da treba našu prelepu zemlju da upoznamo i da se malo više pozabavimo našim prirodnim lepotama i mogućnostima koje imamo”, poručuje Svetlana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari