Bob - fava pasulj kao humus (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Za one koji ne znaju šta je bob ukratko, to je zrnevlje slično pasulju ali mnogo veće.

Ova mahunarka je gajena još u antičko vreme, pre nego što je pasulj donešen u naše krajeve iz Južne Amerike.

Možemo ga naći u svežem zelenom obliku veoma kratko vreme ili u sušenom tokom godine.

Bob je bogat proteinima, vlaknima, ali i vitaminima B kompleksa, mineralima.

Fava pasulj pozat kao bob je pravi izazov za pripremu ali i upoznavanje sa ovom zdravom ali nedovoljno korišćenom mahunarkom.

Pripremite ga kao varivo sa mesom, kao čorbu sa povrćem ili kao namaz sa začinima uz hrskavi domaći hleb, kao što to čine na jugoistoku Srbije (pihtije od boba).

Šta nam je sve potrebno:

  • 1/2 kg boba
  • 1 veća glavica luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1-2 kašike brašna
  • ulje (maslinovo)
  • so, biber

Bob - fava pasulj kao humus (recept) 2

Način pripreme:

Bob naliti hladnom vodom, poklopiti i ostaviti ga tako da prenoći. Sledećeg dana, bob očistiti skidanjem opne sa svakog zrna, razdojiti polovine, proveriti da je svako zrno zdravo.

Ponovo naliti vodom, (opciono, dodati lorberov list, nanu kao začin) i kuvati dok se sasvim ne raskuva. Ostaviti vodu u kojoj je bob kuvan sa strane, biće potrebna za nalivanje.

Kada je bob skuvan, izvaditi začine ukoliko ste ih stavili pa štapnim mikserom napraviti pire uz dodatak vode u kojoj se kuvao, ili jednostavno pasiranjem.

Na zagrejanom ulju, propržiti sitno naseckan crni luk, dodati brašno, alevu papriku (može i ljuta), promešati i dodati pasirani bob.

Na nižoj temperaturi, dodati još mlake vode i uz mešanje kuvati 4-5 minuta. Ponoviti proces sa mlakom vodom, začiniti, smanjiti temperaturu na najmanje i ostaviti još pet minuta da se bob krčka. Beli luk iseckati na tanke listiće i staviti u kuvani bob, promešati. Poslužiti uz hrskavi hleb.

Napomena: slobodno isprobavajte začine koje bi dodali u ovaj predivan humus od boba, možda da dodate čvarke, sir ili napraviti klasične posne pihtije koje kada se stegnu treba preliti zagrjanim uljem i alevom paprikom.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari