Bundevino ulje ne biste smeli da mešate sa ovom grupom lekova 1Foto: Shutterstock

Svakodnevna upotreba bundevinog ulja može da ublaži blagu depresiju i poboljša raspoloženje smanjenjem nivoa hormona stresa. Da biste osetili ove terapeutske blagodeti, nekoliko kapi možete da nanesete na slepoočnice, grudi i vrat. Ulje semenki bundeve ima važne dobrobiti i za zdravlje srca, a deluje na funkcionalnost krvnih sudova, sprečavajući hipertenziju.

Zatim, uljni ekstrakt povećava unos dobrog HDL holesterola smanjujući trigliceride i regulišući krvni pritisak. Posebno je delotvoran u lečenju poremećaja sistema za izlučivanje delujući na probleme bubrega, bešike i mokraćnog kanala.

Ovo terapeutsko svojstvo može se pripisati prisutnosti linolne kiseline, oleinske kiseline i mikroelemenata. Redovan unos 500 do 1000 miligrama može da dovede do poboljšanja simptoma povezanih s preaktivnom bešikom, sprečavajući noćno mokrenje.

Zbog prisutnosti betasterola, može da spreči simptome menopauze, u vidu bolova u zglobovima, valunga i migrene, koji proizlaze iz nedostatka estrogena, piše Novi list.

Zahvaljujući visokom udelu zdravih masnih kiselina, bundevino ulje može se smatrati odličnim rešenjem za podmazivanje zglobova, čime se smanjuje bol uzrokovana artritisom.

Ekstrakt semenki bundeve uspeva da drži pod kontrolom upalne poremećaje koji pogađaju osobe s masnom jetrom i aterosklerozom.

Antikoagulantno delovanje koje podstiče ovaj proizvod poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka i podstiče bolju oksigenaciju organa, što takođe utiče na njihovu funkcionalnost.

Udruženo delovanje omega 6 masnih kiselina i minerala prisutnih u bundevinom ulju čini ga pravim saveznikom u očuvanju zdravlja kostiju prevencijom osteoporoze i osiguravanjem dobre mineralne gustine kostiju.

Masne kiseline iz bundevinog ulja bogate su antioksidativnim svojstvima.

Lokalnom primenom uljnog ekstrakta moguće je ublažiti upalu kože, pospešiti razvoj novih ćelija i smanjiti nastanak bora i fleka koje nastaju s godinama.

Takođe, ima važnu koncentraciju vitamina E koji pozitivno deluje na izgled i teksturu kože.

U tradicionalnoj kineskoj medicini bundevino ulje povezuje se s meridijanima želuca i debelog creva. Stoga se preparati na bazi bundeve koriste za oslobađanje creva od parazita i ublažavanje gastrointestinalnih bolova.

U ajurvedskoj indijskoj medicini, bundevino ulje se koristi za uklanjanje toksičnih naslaga i pročišćavanje organizma.

Kontraindikacije i nuspojave

Ponekad lokalna upotreba ovog prozvoda može da izazove crvenilo, iritaciju i oticanje kože, posebno kod osoba s posebnom osetljivošću kože.

Stoga se preporučuje da se mala količina ulja nanese na kožu, pričeka nekoliko sati i posmatra ako se pojavi reakcija kože.

Razlog zašto se korišćenje bundevinog ulja ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za snižavanje krvnog pritiska, jer bi ekstrakt ulja mogao da izazove nagli i opasni pad krvnog pritiska.

Nema jasnih indikacija o sigurnosti primene proizvoda tokom trudnoće ili dojenja.

Ipak, preventivno se ne preporučuje uzimanje dodataka ishrani koji sadrže bundevino ulje u visokim koncentracijama.

Izvor: n1info.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.