Carsko venčanje u Parizu: Princ Filip Karađorđević na venčanju Napoleona i Habsburga 1Foto: Radovanov Desimir

Ovaj vikend bio je spektakularan za sve ljubitelje kraljevskih venčanja.

Carska kuća Francuske i kuća Habsburg ponovo su se ujedinile pošto se naslednik Napoleona Bonaparte oženio unukom poslednjeg austrougarskog cara, a princ Filip Karađorđević predsavljao je Srbiju na ovom Carskom događaju, saopšteno je iz njihove PR službe.

Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bio je to 1949. godine, pre tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a danas se venčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon koji  koji je oženio unuku poslednjeg autrougarskog cara groficu Olimpiu Arko-Zinneberg.

Ovaj carski brak je još više simboličan, jer ujedinjuje naslednika Napoleona Bonapartea i potomka poslednjeg austrougarskog cara – brak koji podseća na Napoleona i njegovu drugu ženu, Meri-Louis od Austrije.

Ceremonija venčanja održana je u Palati invalida u centru Pariza, kompleksu građevina koji je izgrađen po nalogu Luja XIV i gde se nalazi Napoleonova grobnica. Sledbenici pokreta bonapartista u Francuskoj vide mladog princa Napoleona kao svojevrsnog francuskog heroja, u vremenu kada zemlja gubi veru u moderne političare.

Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog naslednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda današnjeg mladoženje princa Luisa Napoleona.

„Veoma sam srećan što sam danas ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja ali zemlja impozantne istorije koja nas u mnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog sveta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i svta uopšte“ izjavio je medijima princ Filip.

On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose da mladencima i da se često viđaju u Londonu.

„Čitao sam kako je pre više od 200 godina Napoleon pohvalio hrabrost i vojničku sposobnost mog pretka srpskog Vožda Karađorđa koji je osnivač dinastije Karađorđevića. Kada sam to pročitao shvatio sam da Napoleon nije bio samo veliki vojskovođa, već je bio i mudar i iskren čovek“ – rekao je kroz osmeh srpski Princ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.