Čemu služi sjajna, a čemu mat strana aluminijumske folije 1Foto: mmmpic / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Većina nas skoro svakodnevno koristi aluminijsku foliju, ali da li ste se nekada zapitali čemu služi njena sjajna, a čemu mat strana?

Naravno, razlika između dve strane aluminijumske folije nastaje u procesu proizvodnje. Strana koja dolazi u kontakt sa visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat.

Ali to nije samo estetska razlika. Ako mat stranu stavite nagore, a sjajnu stranu prema hrani koju pečete, ona će se brže zagrejati.

Isto tako, ako želite da sačuvate toplotu hrane, umotajte je u sjajnu stranu aluminijumske folije. Mat strana je namenjena za čuvanje hladne hrane.

A, da li ste znali da aluminijumska folija može biti korisna i za produženje svežine banana? Naime, sve što treba da uradite je da obmotate koren banane folijom, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari