Da li ga često koristite: Ovaj popularni začin povećava rizik od raka želuca 1Foto: Grafoto / ImageSource / Profimedia

 

Koliko je so štetna za naše zdravlje i u kojim količinama?

So se smatra neizostavnim delom svake dobro opremljene kuhinje, jer poboljšava ukus hrane. Ipak, sa njenom upotrebom ne treba preterivati, jer prekomerno konzumiranje može da izazove brojne zdravstvene probleme, uključujući i povišen krvni pritisak. Prema rezultatima jedne studije, višak soli može da poveća rizik od raka želuca – i to za čak 40%, piše healthshots.com.

Veza između prekomerne upotrebe soli i raka želuca

U istraživanju objavljenom aprila 2024. godine u časopisu Gastric Cancer, naučnici su analizirali podatke više od 500.000 ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva. Utvrđeno je da je kod onih koji su dodatno solili hranu rizik od raka želuca bio za 41% veći nego kod osoba koje so nikada ili veoma retko dodaju.

Slična povezanost između prekomernog unosa soli i raka želuca potvrđena je i u analizi objavljenoj 2014. godine u časopisu Advances in Nutrition and Cancer.

Kako je to moguće?

Veza između soli i raka želuca objašnjava se interakcijom soli sa sluzokožom želuca. Prekomeran unos soli može da dovede do stvaranja spojeva poput nitrita i N-nitrozo jedinjenja, za koje je poznato da su kancerogeni, objašnjava dijetetičarka Šruti K. Bardvadž. Ovi spojevi vremenom mogu oštetiti želudačnu sluznicu i povećati verovatnoću razvoja ćelija raka.

Kako prekomerno unošenje soli utiče na creva

Preterana konzumacija soli može negativno uticati i na zdravlje creva, i to na sledeće načine:

Narušavanje ravnoteže crevne mikrobiote

Velike količine soli mogu poremetiti balans crevnih bakterija, što dovodi do rasta štetnih i smanjenja korisnih bakterija. Ovo narušavanje, poznato kao disbioza, utiče na varenje, slabi imunitet i povećava rizik od problema kao što su sindrom iritabilnog creva i upalne bolesti creva.

Nastanak čireva

Prekomeran unos soli može doprineti razvoju gastritisa i peptičkog ulkusa, stanja koja izazivaju nadimanje, bolove u stomaku i mučninu.

Hipertenzija i zdravlje creva

Bardvadž ističe da visok unos soli povećava rizik od hipertenzije, koja može oštetiti krvne sudove u čitavom telu, uključujući i one u organima za varenje. To može dovesti do krvarenja, čireva i ishemijske bolesti creva.

Kako smanjiti unos soli

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli ne bi trebalo da unose više od 5 grama soli dnevno – što je nešto manje od jedne kafene kašičice. Evo nekoliko korisnih saveta kako da to postignete:

Pripremajte obroke kod kuće

Na taj način imate punu kontrolu nad količinom soli koju koristite.

Izbegavajte industrijski prerađenu hranu

Ovakva hrana često sadrži velike količine soli, konzervansa i pojačivača ukusa. To uključuje slaninu, kobasice, prerađeno meso, konzervisane supe, čips i slane grickalice.

Koristite začinsko bilje i začine umesto soli

Eksperimentišite sa raznim biljkama, začinima i citrusnim sokovima kako biste obogatili ukus jela bez dodatne soli.

Proveravajte sadržaj natrijuma na deklaracijama

Prilikom kupovine obratite pažnju na količinu natrijuma u proizvodima. Kada god možete, birajte varijante sa nižim sadržajem soli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari