kuvanje jajaFoto: Alexeysun / Shutterstock.com

Jaja su veoma hranljiva, naročito žumance. Osim toga, ona su veoma ukusna i za mnoge neizostavan deo svakog doručka. Najčešće ih konzumiramo tvrdo kuvana ili od njih pravimo kajganu ili omlet.

Priprema tvrdo kuvanog jaja jedna je od onih tehnika koje su naizgled jednostavne. Premda ne uključuje nikakve specijalne kulinarske veštine i zahteva tek jednu namirnicu, jako puno toga može poći naopako, navodi Net.hr.

Kada pripremate kuvana jaja, da li se često pitate da li je potrebno posoliti vodu u kojoj ćete ih kuvati? Iako su mišljenja o ovome podeljena, većina kuvara preporučuje da solite vodu, a evo i zašto.

Naime, kuvanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da so ubrzava ključanje vode, nego je voda, nakon što proključa, toplija nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuva. Naravno, budući da je reč o malim količinama soli i kratkom vremenu kuvanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.

Drugi razlog za soljenje vode za kuvanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je pojasnio Džejmi Oliver. Slavni kuvar tvrdi kako dodavanje „malog prstohvata soli“ u vodu pre kuvanja pomaže da prilikom kuvanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da belance ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj meri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari