Da li je prekinuti snošaj dobar kontraceptivni metod? 1Foto: Pixabay/StockSnap

Iako istraživanja pokazuju da se prekinuti snošaj u Srbiji koristi četiri puta češće nego u Evropi, 58 odsto građana smatra da on nije dobar kontraceptivni metod, pokazuju rezultati ankete na sajtu Danasa.

Postavili smo pitanje na našem sajtu “Da li smatrate da je prekinuti snošaj dobar kontraceptivni metod?”, gde je glasalo 329 građana. Od toga 58 odsto smatra da nije, dok 48 odsto građana misli da jeste dobar kontraceptivni metod.

Na istoj anketi sprovedenoj na Fejsbuku, gde je glasalo 390 građana, rezultati su bili znatno drastičniji. Naime, na toj anketi je čak 71 odsto građana iznelo mišljenje da prekinuti snošaj nije dobar metod, dok je 29 odsto glasalo potvrdno.

Da li je prekinuti snošaj dobar kontraceptivni metod? 2

Slični rezultati glasanja bili su i na našoj anketi na Tviteru, gde je bilo 572 glasa, od čega je 68 odsto reklo da prekinuti snošaj nije dobar kontraceptivni metod, dok 32 odsto smatra da jeste.

Najveća razlika bila je na Instagramu, gde je čak 77 odsto građana rekao kako smatra da to nije dobar metod, dok je 23 odsto reklo da smatra da jeste.

Istraživanje Batut-a pokazalo je da stanovništvo u Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neplaniranom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Zato smo sproveli anketu na našem sajtu, kako bismo pitali građane koja kontraceptivna sredstva najviše korsite.

Od ukupno 253 glasa na toj anketi, 43 odsto navelo je da koristi kondome kao glavno kontraceptivno sredstvo, 39 odsto građana koristi prekinuti snošaj, osam odsto koristi kontraceptivne pilule dok 9 odsto ostalih građana koristi neke druge metode.

Dobili smo različite komentare, a jedan se pita zašto u školama nema seksualnog obrazovanja.

“Gde nam je seksualno obrazovanje u školama i na televiziji, ako izuzmemo parove, farmu i ostalo?”, glasi ovaj komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.