Prekinuti snošaj se u Srbiji koristi četiri puta češće nego u Evropi 1Foto; Pixabay/Sasint

Stanovništvo u Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neplaniranom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

To je saopštio Batut povodom Svetskog dana kontracepcije 26. septembra, dok u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd ističu da je zbog toga samo u prestonici u 2018. godini bilo je 4.279 abortusa, a procenjuje se da ih je bilo značajno više od tog broja.

Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja, savremenu i efikasnu kontracepciju u Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (18,4%), a tradicionalnu dvostruko više (40,0%).

Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (12,4%), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3,3%), intrauterini ulošci (2,2%), sterilizacija žene (0,4%) i ženski kondom (0,1%), dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (35%), dok je metod izbegavanja odnosa u „plodnim danima” i ostale „prirodne metode” koristilo pet odsto ispitanica. Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 24,2 odsto. Potrebe za kontracepcijom nisu zadovoljene kod 14,9 odsto anketiranih žena.

Da li smatrate da je prekinuti snošaj dobar kontraceptivni metod?

Loading ... Loading ...

Prema podacima Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija, postoje jasne razlike u strukturi korišćenja kontracepcije među ženama starosti 15-49 godina koje su u braku ili vanbračnoj zajednici između Srbije i drugih evropskih zemalja.

Naime, kombinovana kontraceptivna pilula se pet puta ređe koristi u našoj zemlji nego u ostalim evropskim zemljama, intrauterina kontracepcija četiri puta ređe dok se metod prekinutog snošaja kao tradicionalni metod kontracepcije, koristi četiri puta češće. Ne postoji značajna razlika u upotrebi muškog kondoma kao metoda moderne kontracepcije u našoj zemlji i Evropi.

Prekinuti snošaj se u Srbiji koristi četiri puta češće nego u Evropi 2
Foto: Pixabay / Bru-nO

Na sajtu Batuta se navodi da u skoro svim regionima sveta, učestalost korišćenja kontraceptivnih metoda je najveća među ženama generativnog doba (15–49 godina) koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici. Posmatrano na globalnom nivou, 63 odsto žena u generativnom dobu koje su u braku ili vanbračnoj zajednici koristi neki oblik kontracepcije.

Upotreba kontracepcije bila je iznad 70 odsto u Evropi, Latinskoj Americi i na Karibima i Severnoj Americi, dok je učestalost bila ispod 25 odsto u Srednjoj i Zapadnoj Africi.

Prema procenama SZO, 214 miliona žena generativnog doba iz zemalja u razvoju koje ne koriste nikakvu metodu kontracepcije, imaju nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom.

Koja kontraceptivna sredstva najčešće koristite?

View Results

Loading ... Loading ...

Upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.

Prema procenama SZO, oko 15 miliona adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23 miliona adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.