jajaFoto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Zbog sumnjive svežine i pogrešnog deklarisanja, državni inspektorat Hrvatske je u samo dve nedelje uklonio 300 kilograma hrane, uključujući i jaja i šunku. Iz tog razloga, u nastavku otkrivamo kako da znate da su ove namirnice sveže, te kako da ih pravilno čuvate do Uskrsa.

Dani, pa čak i čitave sedmice pre Uskrsa, za mnoge su vreme kada se obavljaju veće nabavke za prazničnu trpezu. Građani su jednoglasni kada je reč o izboru namirnica, piše N1.hr.

„Mora da bude šunka, mora da bude jaja, mora da bude francuska salata“, rekla je Zagrepčanka Vesna za Net.hr.

Jedina stvar važnija od samog sadržaja stola jeste svežina namirnica. Mesari se za prazničnu potražnju pripremaju mesecima unapred. Kažu da su šunke sveže, ali da bi takve ostale do Uskrsa, potrebno ih je pravilno skladištiti nakon kupovine.

Koliko dugo šunka može da stoji u frižideru?

„Mi u principu ne skladištimo robu, to može biti jedan, eventualno dva dana u rashladnim komorama koje čuvaju svežinu, a kupci, kada kupe, mogu da je sačuvaju u svom frižideru dva do tri dana“, objašnjava veterinar u mesari Nikola Pohovski.

Reč je o dimljenim proizvodima, pa im je samim tim i rok trajanja produžen. Ako su sveži na dan kupovine, u kućnim uslovima – u frižideru – mogu da stoje i do sedam dana. Kada su u pitanju jaja, taj period je još duži.

Jaja mogu trajati i do mesec dana

Jaje se može koristiti, ukoliko se drži u rashlađenom prostoru, tj. u frižideru na temperaturi do osam stepeni, i do mesec dana nakon što je sneseno. Obično je na kutiji označen datum do kada se može upotrebiti“, objašnjava profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Zlatko Janječić.

Prema pravilniku o kvalitetu kokošjih jaja, taj period iznosi 28 dana. U cilju zaštite potrošača, u periodu kada je potrošnja ovih namirnica najviša, Državni inspektorat ima najviše posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari