Foto: Pixabay / rdbaker

Češće se mogu čuti tvrdnje da su takvi odnosi među polovima skoro pa nemogući, jer uvek bar na jednoj strani postoje neka „skrivena“ osećanja prema drugoj osobi. Takva prijateljstva često spontano prerastu i u „nešto više“, u ljubav. A da li je to merilo da se donese zaključak da to uvek mora biti tako? Pojedini psiholozi, međutim, kažu da su muško-ženska prijateljstva ipak moguća.

Linda Sapadin, psiholog iz Njujorka, smatra da uverenje da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji potiče iz drugog vremena, kada su žene vreme provodile kod kuće, a muškarci na poslu, pa je ljubavni odnos bio jedini način da budu zajedno. Za razliku od toga, danas muškarci i žene rade zajedno, imaju slične interese i druže se na razne načine. Prema njenom shvatanju, društvo je sve donedavno isticalo seks kao jedini „ispravan“ muško-ženski kontakt, ali da mnogi mediji i danas nameću mišljenje da je strast preovladavajuća emocija pri susretu muškaraca i žena.

Sličnog shvatanja je i zagrebački psiholog Vedran Kramer. On ističe: „Seks i sve što iz njega izvire uzbudljivije je, pa stoga i komercijalnije kao radnja filmova, serija i knjiga. Prijateljstvo između muškarca i žene nije dovoljno privlačno da bi se autori njime bavili, jer seks se prodaje bolje. Stoga mediji radi profita preskaču i skrivaju jedan vrlo raširen vid međuljudskih odnosa – bestelesnu povezanost muškaraca i žena“.

Psiholog Don O’Meara, iz Sinsinatija, takođe je sproveo istraživanje na ovu temu. On je došao do rezultata da muško-ženskih prijateljstava ima više u mlađim generacijama. Isto tako, ukazuje i da muškarci od ovakvih prijateljstava imaju koristi u tom smislu što su žene bolji slušaoci, dok su ženama takvi odnosi s muškarcima mnogo ležerniji i zabavniji za razliku od ženskih prijateljstava.

Zanimljivo je da su, u jednom istraživanju, muškarci svoja prijateljstva sa ženama opisali mnogo intimnijim nego žene. Isto istraživanje ukazuje i da sa muškim prijateljem žena može izražavati različite delove svoje ličnosti, odnosno može biti intelektualno agresivnija.

Rezultati mnogih anketa na pitanje „Verujete li u muško-ženska prijateljstva?“, sprovedenih na Internetu, potvrđuju da većina anketiranih veruje u takve odnose između različitih polova. Međutim, mnogo je veći broj onih koji veruju da takva prijateljstva uvek prerastu u ljubav. Bilo kako bilo, možda bi pravi zaključak ove teme bio da sve zavisi od toga na koji način se shvati pojam prijateljstva.

Verujete li da su moguća prijateljstva između muškarca i žene?

View Results

Loading ... Loading ...