U Srbiji od šećerne bolesti boluje najmanje 500.000 osoba, odnosno 6,7 odsto stanovništva, a u svetu čak 250 miliona ljudi. Dijabetes je peti uzrok smrtnosti, a statistički podaci ukazuju da godišnje od ove bolesti u Srbiji umre oko 2.500 osoba.


Prema podacima Registra za dijabetes za 2006. Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od dijabetesa tipa 1 u Srbiji godišnje oboli oko 150 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina. Učestalost dijabetesa tipa 1 raste sa uzrastom i najviša incidencija kod osoba oba pola registruje se u doba puberteta, u uzrastu 10-14 godina. Broj obolelih od dijabetesa tipa 2 je oko 20 puta veći u odnosu na obolele od tipa 1 ove bolesti. Pri tome, najmanje polovina ljudi s dijabetesom tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

Usled šećerne bolesti može da nastane poremećaj vida do slepila, popuštanje i prestanak rada bubrega, srčani i moždani udar, promene na stopalu do gangrene, oštećenje nerava.

Dijabetesno stopalo predstavlja skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu dijabetesnih bolesnika. Ove promene su posledica neuropatije, infekcije i ishemije (nedostatak krvi u stopalu zbog oboljenja arterija nogu) uzrokovane dijabetesnom bolesti.

Prema rečima prof. dr Lazara Davidovića iz KC Srbije ‘dijabetesno stopalo’ je najčešći razlog hospitalizacije obolelih od dijabetesa. Za njihovo zbrinjavanje u SAD troši se više od milijardu dolara godišnje. Rizik od gubitka ekstremiteta u grupi dijabetesnih pacijenata iznosi oko jedan odsto godišnje. Računa se da se u svetu uradi godišnje oko milion amputacija, a svakih trideset sekundi se uradi takozvana velika amputacija ekstremiteta zbog dijabetesom uzrokovane gangrene stopala.

Tokom života kod svakog četvrtog dijabetičara pojaviće se ulceracija (rana) na stopalu. Ona predstavlja ulazno mesto za mikroorganizme koji kod pacijenata kao što su dijabetičari, mogu dovesti do infekcije. Kod ovakvih bolesnika značajno je skraćen prosečan životni vek. Zbog svega toga dijabetesno stopalo ima ogroman medicinski i socijalno-ekonomski značaj.

Ukupan broj obolelih od šećerne bolesti raste u svim zemljama. Tako je u svetu 2006. godine bilo 230 miliona obolelih, a u narednih 20 godina taj broj će porasti na 350 miliona. Svakih 10 sekundi jedna osoba umre zbog uzroka povezanih sa dijabetesom, a ta bolest ubija isto toliko osoba svake godine kao HIV/AIDS.

Kako sprečiti

Svakodnevno pregledajte stopala pod dobrim osvetljenjem

Svakodnevno perite stopala mlakom vodom i sapunom, a potom osušite prostor između prstiju. Mažite stopala svakodnevno hidratantnim neparfimisanim kremama

Nikada ne hodajte bosonogi

Najbolje su vunene ili pamučne čarape, odgovarajuće veličine, koje ne stežu. Cipele treba da budu dovoljno široke u prednjem delu

Ne koristite termofore, električno ćebe i druga grejna tela da ugrejete stopala

Izbegavajte stavljanje lekovitih biljaka i melema

Osobe sa oštećenjem nerava u šećernoj bolesti ne osećaju bol. Kada primetite i najmanju ranu na stopalu obavezno se javite svom lekaru

Dijabetesno stopalo se može sprečiti ranim prepoznavanjem i brzim lečenjem početnih promena na stopalima

Lečenje razvijenog dijabetesnog stopala je veoma komplikovano i o njemu može odlučivati samo lekar