Diskus hernija - kako pobediti bol u leđima? 1

Jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka je bol u donjem delu leđa.

Ne isključivo, ali danas sve češće, taj bol je izazvan povredom amortizujućeg jastučeta između dva pršljenska tela. Bolest već svima poznata kao DISKUS HERNIJA, zapravo je pojava kile koja pritiska koren živca, kičmenu moždinu ili meke strukture oko pršljenskih tela.

Klinička slika može biti veoma teška i to već u početku povrede. Izuzetno jaki bolovi javljaju se pri svakom pokretu, a naročito su jaki i neprijatni tokom noći. Veoma jak bol može trajati nekoliko dana i noći za redom i tako psihofizički iscrpljivati pacijenta. Moguće su i komplikacije tzv. neurološki ispadi gde dolazi do pada stopala, sniženja ili gubitka osetljivosti u delu noge ili čak i nemogućnost kontrole mokrenja. Bolovi mogu trajati i nekoliko meseci,a kod nelečenih pacijenata do godinu dana.

Dr Vesna Stefanović Nikolić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, koja se u okviru svoje privatne prakse LEĐA I VRAT, već 18 godina bavi oboljenjima kičmenog stuba, potvrđuje nam rastući trend pojave pacijenata sa manifestacijom učestalog bola u donjem delu leđa. Nekada je najčešći uzrok ovog stanja bilo podizanje teškog tereta i na taj način cepanja amortizujućeg jastučeta odjednom, a danas mnogo češći razlog povrede je kumulativni štetni efekat DUGOTRAJNOG SEDENJA.

Zašto sedenje nije zdravo, a uvek je bio način da se odmorite od rada? Svi ponekada vole da sednu, da odmore noge, pa i kičmu verovalo se. Ali sedenje na sat se ne može meriti sa potrebama posla današnjeg čoveka –da sedi i radi deset sati skoro neprekidno. „Zašto me bole leđa?“ često se pitamo, a odgovor je očigledan. Priroda je namenila telu muskulaturu za rad i kretanje. S druge strane, mi danas sve manje aktiviramo i održavamo jakim naše mišiće. Kada sedimo mi smo pasivni, pogrbljeni, ukrućeni…to dovodi do kontinuirane neaktivnosti naših mišića i dodatnog opterećenja kičme, prve pojave bolova, a zatim i komplikacija. Izračunato je da se opterećenje kičme posebno na nivoima L4, L5 i L5 i S1 višestruko povećava posebno u telu savijenom unapred i pri “ležanju“ u stolici. Koliko vas ima zategnut trbušni zid dok sedi u stolici? Koliko vas ima leđnu krivinu u neutralnoj poziciji dok sedi u stolici? Koliko vas ima neutralnu poziciju karlice? Koliko vas ima izbalansiranu snagu trbušnih i leđnih mišića? Čitava nauka, reklo bi se. Nekada, kada je telo bilo aktivnije, pravilno sedenje je bilo spontano, ali sada zbog slabljenja mišića nema više pravilnog sedenja, a sve je manje i pravilnog držanja tela. Nećemo preterati ako kažemo da prosečan čovek danas provede preko deset sati za stolicom. Nesreća je što nakon kontinuiranog sedenja na poslu, dnevne navike opet navode na sedenje, samo u drugim stolicama. Da li šetnja ili vežbanje od jednog sata dnevno može da poništi sve negativne efekte sedenja tokom dana? Logika donosi odgovor. Sedenje i dokazano dovodi do bolesti. Postavlja se pitanje kako sebi možemo pomoći?

Danas imamo rešenje. Dr Vesna Stefanović Nikolić, potvrđuje nam značaj aktivnog sedenja. TOGU jastuk za aktivno sedenje je balanser, u pravilnom korišćenju ne dozvoljava nepravilno držanje karlice i donjih leđa. Ukoliko su ovi delovi tela pravilno postavljeni, mišići stabilizatori spontano rade –stabilizuju, i vrše upravo onu funkciju za koju su i stvoreni.

Ideja vežbanja na TOGU jastucima je takođe genijalna. Vežbe su vrlo jednostavne a i vrlo efikasne. One će doprineti ne samo aktivnom i bezbednijem sedenju već će biti odlična priprema za bilo kakvu fizičku aktivnost nakon višečasovnog sedenja. Upravo ovakvo sedenje može da pomogne da se ne povredite vežbajući u teretani, da se vratite bezbedni sa skijanja, da bezbedno podižete svoju decu, šetate svoje unuke, da pametnije trčite ili aktivno učestvujete u bilo kom sportu.

TOGU jastuk za aktivno sedenje od suštinske je važnosti koristiti u cilju preventive, upravo iz tog razloga preporučujem ga kao neophodnost na svakom radnom mestu. Ali od izuzetnog je značaja i kao pomoć kod lečenja. Rani rehabilitacioni program u lečenju DISKUS HERNIJE uglavnom zabranjuje sedenje, ali kada pacijent izađe iz akutne faze onda dozvoljavamo sedenje u pravilnoj kontrolisanoj poziciji na TOGU jastuku. Pacijenti obično pitaju koliko dugo mogu da sede?” Onoliko dugo koliko možete da kontrolišete svoju pravilnu poziciju.” Vremenom ta pravilna pozicija postaje rutina, a bol je sve manji.

Sve to nam omogućava TOGU jastuk za aktivno sedenje koji je jednostavan za upotrebu, a sve genijalnosti su najčešće vrlo jednostavne.

Ukoliko ne želite da imate tegobe koje ste videli u početku teksta nemojte sedeti, radite ležeći. Da li vam to zvuči izvodljivo? Naravno ne, ali zato, sedite što kraće moguće, a kada morate da sedite neka to bude AKTIVNO SEDENJE.

EKSKLUZIVNI UVOZNIK TOGU GmbH – Maacpharm doo Beograd-www.zdravosedenje.rsDiskus hernija - kako pobediti bol u leđima? 2 TOGUZdravoSedenje -Tel +381 64 110 85 68

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.