Grčko ostrvo Zakintos nije poznato po nekim naročitim istorijskim znamenitostima, ali je poznato da se tamo mreste kornjače, što znači da je reč o izrazito čistom moru i bogatom podvodnom svetu. Ostrvo kornjača, kako ga još zovu, poznato je međutim i kao mesto dobre zabave.


U zavisnosti kakvu vrstu odmora turisti žele, treba se odlučiti za grad. Najčešće su u ponudi Cilivi, Argasi, Alikanas, Vasilikos, Kalamaki i Laganas. Najpoznatiji je Laganas koji najradije posećuju mladi iz zapadnoevropskih zemalja, ali sve su brojniji i gosti iz Srbije. Idealan je za one koji prvenstveno žele provod, jer sve što im treba jeste jedna ulica u Laganasu.

Ovde nije baš preporučljiv odmor za starije i porodične ljude, jer buka i svirka traju do duboko u noć. Na glavnoj plaži u Laganasu nalazi se taverna do taverne i gomila barova. Možete ih razlikovati samo po boji ležaljki i suncobrana.

Nedaleko od Laganasa je malo mesto Agios Sostis koje ima svoju plažu ispresecanu uvalama i stenama, pa ko je za to da veče provede u sobi, a da ga ne budi buka, bolje da uzme smeštaj ovde. Dovoljno je daleko od Laganasa, ali i dovoljno blizu da se stigne za pola sata hoda.

Na osam kilometara od Laganasa je glavni grad Zakintos, poznatiji kao Zante. Ovaj gradić nije u ponudi turističkih agencija, ali ga nikako ne treba zaobići, s obzirom na to da trajekt iz Kilinija dovozi prvo na to mesto na ostrvu. I treba ga videti, jer on jedini odiše tradicijom. Na brdu pored luke je najviši vrh poznat pod imenom Vasilikos, odakle se pruža predivan pogled na grad. Na tom vidikovcu nalaze se brojni barovi, taverne, poslastičarnice koje se prostiru uz pešačku stazu. Ovde treba probati sladoled „kajmaki“, koji se pravi od smole četinara i služi sa sirupom od višnje. Zaštitnik grada je sveti Dionisije Solomon i na glavnom trgu Zantea je njegova crkva.

Neizostavna je plaža Navajo, na kojoj je glavna atrakcija nasukani brod. Vozićete se do nje sat i više vremena, ali kada stignete, nećete verovati gde ste došli. Takvu boju mora i peska retko je gde moguće videti. Savršen prizor leti kvari gomila parkiranih brodića koji dovoze turiste, ali nema drugog načina da se tamo dođe.

Ukoliko već imate prilike da se vozite po ostrvu i stajete gde hoćete, obavezno treba probati domaće vino koje meštani prodaju na tezgama kraj puta. Vino sa Zakintosa jedno je od najboljih grčkih vina, a naročito se izdvaja slatko crveno vino, za koje kažu da je najbolje kada se deli sa voljenom osobom.

Dodajmo još da unutrašnjost ostrva obiluje manastirima, karakterističnim grčkim selima, prastarim maslinicima, vidikovcima za slikanje, kafanama sa pravom grčkom hranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari