Jutro nakon opijanja: Jedan sastojak od 200 dinara može da vas spase mamurluka 1Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Konzumacija alkohola neminovno dovodi do češćeg izbacivanja tečnosti, što može dovesti do dehidracije i jakog mamurluka.

Ali, kako hidrirati telo u 2 sata ujutru, bez gutljaja vode od popodnevnih sati? Jedna reč je tačan odgovor: elektroliti.

O prednostima konzumiranja elektrolita nakon noći opijanja, govorila je za sajt Well And Good Karolina Sederkvist, doktorka i osnivačica BistroMD-a.

Ona je objasnila koji su glavni krivci za mamurluk, plus kako ga sprečiti i kako sredstva za „dopunu“ elektrolita u organizmu mogu pomoći da se osećate bolje.

Šta su glavni krivci za mamurluk?

Prema dr Sederkvist, mamurluk je rezultat toga što telo prerađuje alkohol.

„Mamurluk je uglavnom posledica načina na koji se alkohol metaboliše u telu. Metabolizam alkohola se prvenstveno odvija u jetri, gde se stvara nusprodukt acetaldehid. Ovo jedinjenje je veoma toksično i može izazvati upalu u telu i kasnije simptome mamurluka“, kaže dr Sederkvist.

Ipak, hidratacija i mamurluk idu ruku pod ruku.

Iako voda neće promeniti način na koji se alkohol obrađuje, svakako može pomoći u ublažavanju mamurluka.

„Manjak hidratacije nije direktan uzrok mamurluka, ali dehidracija može uticati na njegovu težinu. Gubitak tečnosti i disbalans elektrolita se takođe često pogoršavaju zbog povećanog izlučivanja urina i većeg rizika od znojenja, povraćanja i dijareje kada se konzumira alkohol“, kaže doktorka.

Kako navodi, iz tog razloga imperativ je snabdeti telo onim što je možda izgubilo nakon duge noći opijanja.

„Nadoknađivanje izgubljenih tečnosti i elektrolita može pomoći u ublažavanju simptoma mamurluka i, što je najvažnije, sprečiti ozbiljne rizike od teške, pa čak i smrtonosne neravnoteže elektrolita“, dodaje ona.

Kesice elektrolita možete da kupite u svakoj apoteci, a jedna je oko 200 dinara.

Kako elektroliti mogu pomoći u sprečavanju mamurluka

Kao što do sada znamo, konzumacija alkohola može dovesti do dehidracije i neravnoteže elektrolita.

Iako je obična voda dovoljna za održavanje hidratacije, možda neće pomoći u obnavljanju nivoa elektrolita sama po sebi.

Treba uzeti u obzir da su elektroliti minerali u telu koji imaju električni naboj, a koji pomažu u balansiranju količine vode u telu, balansiranju pH nivoa organizma, upravljanju zdravljem ćelija i regulaciji više telesnih sistema.

U međuvremenu, dehidracija je stanje uzrokovano prevelikim gubitkom tečnosti iz tela.

Otuda zašto dodavanje elektrolita u vodu može biti odličan recept za jutro posle opijanja.

„Budući da alkohol može povećati rizik od gubitka tečnosti i neravnoteže elektrolita, elektrolitna pića mogu pomoći u obnavljanju i tečnosti i elektrolita. Konzumacija alkohola takođe može dovesti do niskog šećera u krvi, a dodani šećeri u nekim napitcima sa elektrolitom mogu povećati njihov nive“, kaže dr Sederkvist.

Za kraj, doktorka napominje da je važno stabilizovati šećer u krvi uravnoteženim obrokom ili užinom sa ugljenim hidratima, bogatim vlaknima, nemasnim proteinima i/ili zdravim mastima, jer brze fluktuacije šećera u krvi mogu izazvati umor, glavobolju i druge ozbiljnije nuspojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari