Godinama živeo u tržnom centru u tajnom stanu: Sudija mu je odredio doživotnu kaznu 1Foto: Profimedia

Kada je ostao bez stana, Majkl Tausend iz Amerike došao je na ideju. Svakog dana je prolazio kraj tržnog centra na Rod Ajlendu koji se gradio i učinilo mu se da postoji prostorija od 70 kvadrata koja ne služi ničemu. Čitav događaj odigrao se pre 15 godina, ali je Majkl tek sada progovorio o tome.

Majkl, inače umetnik, prvi put je uočio neiskorišteni prostor ispod tržnog centra Providence Place na Rod Ajlandu tokom svog svakodnevnog jutarnjeg trčanja 1999. godine. Soba se nalazila ispod centra i bila je sasvim prazna. Umetnik je nastavio svoj život u gradu, a onda je čuo reklamu.

– Tokom božićne sezone 2003. i 2004., radijski oglasi za tržni centar Providence Place imali su reklamu u kojoj ženski glas govori o tome kako bi bilo sjajno kada biste vi mogli da živite u tržnom centru. U reklami je bilo rečeno sve, da u centru postoji sve što vam je neophodno da preživite – rekao je Tausend i dodao da je odmah shvatio da želi da ispuni san mnogih, da živi u tržnom centru ne neko vreme, već što je moguće duže. Otišao je da proveri da li je soba ispod tržnog centra i dalje prazna, i na njegovo iznenađenje, dočekalo ga je 70 kvadrata praznog prostora.

Prema pisanju NBC News, Majkl i njegovi prijatelji su napravili zid od blokova i pomoćna vrata i tako su fino sakrili stan.

O tajnom mestu za život nisu govorili nikome, a prostor su opremili sofama, kompjuterima i konzolama za igranje.

Tausend u svom prostoru nije imao vodu, pa je za svoje fiziološke potrebe koristio toalete u tržnom centru.

I taman kada je rešio da postavi nove podove u svom tajnom stanu i da doda još jednu spavaću sobu, uhvaćen je.

Iz prostora su im nestale kozole za igranje i čuvari su ga otkrili.

Kada je izašao ispred sudija, rekao je da kao umetnik samo bio deo svoje umetničke instalacije u kojoj posmatra ponašanje ljudi u tržnim centrima.

Sudija se sažalio, i prošao je samo sa opomenom, međutim, doživotno mu je zabranjen prilazak tržnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.