Grčka musaka sa patlidžanom 1Musaka sa patlidžanom, foto: John Vlahidis / Alamy / Alamy / Profimedia

Evo jednog ukusnog grčkog recepta sa patlidžanom.

Ako još niste probali pravu grčku musaku, sada je pravi momenat. Pravi se veoma lako i odlična je i topla i hladna.

Sastojci:

2 veća patlidžana, iseckana na kolutove
500g mlevenog mesa (jagnjetine, govedine ili mešano)
1 veći crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 konzerva (400g) seckane paradajz pelati
2 kašike paradajz paste
1/2 kašičice sušenog origana
1/2 kašičice sušenog majčine dušice
1/4 kašičice cimeta
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje patlidžana i podmazivanje pleha
2 šolje bešamel sosa (možete ga napraviti od putera, brašna, mleka i soli)
1 šolja rendanog parmezana ili fete

Uputstvo:

Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni.

Na velikom plehu za pečenje, poslažite kolutove patlidžana. Prelijte ih sa malo maslinovog ulja i posolite. Pecite patlidžane u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta ili dok ne postanu mekani i blago zlatno smeđi. Sklonite ih iz rerne i smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni Celzijusa.

U međuvremenu, pripremite sos od paradajza. Na srednje jakoj vatri, u tiganju sa malo maslinovog ulja, propržite sitno iseckani crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju. Zatim dodajte paradajz pelati, paradajz pastu, origano, majčinu dušicu, cimet, so i biber po ukusu. Smanjite vatru i kuvajte sos oko 10-15 minuta, povremeno mešajući, kako bi se ukusi sjedinili.

U podmazanu vatrostalnu posudu, poslažite sloj pečenih kolutova patlidžana. Preko njih rasporedite polovinu pripremljenog mesa sa sosom.

https://citymagazine.danas.rs/gastro/recepti/imam-se-onesvestio-je-klasik-turske-kuhinje-punjeni-patlidzan-koji-doslovno-obara-s-nogu/-YW58MTY4OTc3MTc4MQ

Preko toga stavite još jedan sloj pečenih patlidžana, a zatim preostalo meso sa sosom.

Prelijte musaku sa pripremljenim bešamel sosom.

Pospite musaku rendanim parmezanom ili izmrvljenom fetom.

Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa i blago hrskava.

Poslužite grčku musaku sa patlidžanom toplu, kao glavno jelo uz svežu salatu i kriške hleba.

Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina. Ovo jelo će vas sigurno osvojiti i postati omiljeni grčki recept u vašem domu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari