Inflacijski hleb: Od čega se pravi i zašto je jefitniji? 1Foto: Shuterstock

U jednoj nemačkoj pekari možete kupiti „inflacijski hleb“, napravljen od jednostavnih sastojaka, a kupci ga obožavaju.

Pekar iz nemačkog grada Kirtena napravio je „hleb za naduvavanje” koji svojim kupcima nudi po simboličnoj ceni od 2,50 evra za 750 grama.

„Ovo je hleb bez puno sastojaka“, objašnjava pekar. „Nema ništa skupo u njemu.“ U „inflacijski hleb” pekar za ukus dodaje kukuruz, a glavni sastojak je pšenično brašno.

Na ideju je došao da uradi nešto protiv poskupljenja koje je stiglo i do njegove pekare zbog poskupljenja sirovina i energije, prenosi časopis Feniks.

„I moji kupci i ja se borimo sa rastom cena“, kaže on. Zato je u asortiman proizvoda uveo „inflacijski hleb”. Kupci ga rado kupuju, kaže, brzo silazi sa rafova, prenosi Dnevnik.hr.

U Nemačkoj su hleb i drugi pekarski proizvodi poskupeli za 15 odsto. Cena kilograma hleba sada košta od osam do deset evra. Hleb koji se prodaje u pekarama je nešto skuplji, dok su cene hleba u supermarketima u Nemačkoj nešto niže.

Pre inflacije, stanovnici su češće kupovali hleb u pekarama, a sada više vole da ga kupuju u supermarketima.

Pekarska industrija u Nemačkoj je teško pogođena energetskom krizom, kao i rastom cena sirovina, a dodatni problem stvara veliki nedostatak radne snage u ovom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari