Foto: Wikipedia

Međutim, dok bi lek odatle stigao do mrežnjače, terapijski efekat bi već bio znatno umanjen.

Istraživači Tjan Kju i Pir Fišer sa „Maks Plank“ instituta za inteligentne sisteme u Štutgartu, u Nemačkoj, razvili su zato novu ciljanu terapiju oka pomoću nosača lekova oblika mikropropelera u koji su stavljeni izuzetno mali delovi gvožđa kako bi putanju leka bilo moguće kontrolisati pomoću magnetnog polja. Takođe, da bi lakše prodrli kroz mrežu kolagena u oku, ovi nosači su obloženi posebnom klizajućom supstancom poreklom iz grla nekih biljaka mesožderki.

Kako bi ispitali valjanost metode, istraživači su iskoristili svinjsko oko. Nakon što su u očnu jabučicu ubrizgali dva ovakva mikropropelera, iskoristili su rotirajuće magnetno polje s ciljem da nosač dođe upravo do oštećenog dela rožnjače i tamo „razlije“ lekovitu supstancu.

Rezultati su bili zadivljujući. Naime, ovi mikropropeleri doprli su do mrežnjače čak deset puta brže u odnosu na vreme koje je dosad bilo potrebno leku kako bi stigao do unutrašnjosti oka. Istraživači su takođe naglasili da je nova metoda ne samo efikasnija i brža, već i bezbednija s obzirom na to da ima manje neželjenih efekata terapije.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs