Jeftina namirnica koju su naše bake obožavale ima brojne prednosti za zdravlje 1Sočivo, fotografija: Kiian Oksana on Shutterstock

Sočivo je namirnica čija priča nije komplikovana, pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti su brojne, piše n1info.hr.

1. Bogato je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti sočiva je visok udeo vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno putem hrane.

Sočivo je složeni ugljeni hidrat koji sadrži puno vlakana, posebno rastvorljivih. Ta vlakna otapaju u vodi i stvaraju smesu sličnu gelu koja se kreće našim telom i pomaže u uklanjanju nekih materija povezanih s visokim holesterolom”, kaže nutricionistkinja Dženifer Henvej.

Sočivo može da osigura vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šolje. Vlakna u njemu takođe pomažu varenju.

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna u sočivu mogu da pomognu u ravnoteži nivoa šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprečavanjem skokova insulina”, kaže Henvej.

Ovo je jedna od velikih prednosti sočiva za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

3. Dobar je izvor proteina

Sočivo ima više od 20 grama proteina u pola šolje, što je čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

4. Puna je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih dobrobiti sočivo je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete uneti kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, kao i puno vitamina B grupe.

Nutricionistkinja preporučuje da ugasite šporet na nekoliko minuta pre kuvanja sočivo. Kuvajte dva-tri minuta manje od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da se krčka na laganoj vatri do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari