Kada se i žene uključe, stvari na plantažama kafe idu na bolje 1Foto: Pixabay/Young_n

Po obimu trgovine, kafa zauzima drugo mesto na svetskom tržištu, odmah posle nafte. I dok se radnici na bušotinama dobro plaćaju, berači kafe na plantažama ne mogu da se pohvale lagodnim životom.

Statistike ICD – organizacije Internacionalni dan kafe, navode da u svetu ima 12 miliona domaćinstava koja žive od kafe, a da su njihovi prihodi 30% niži u odnosu na pre deset godina, kao i da je cena kafe na globalnom tržištu niža za 15%. Zato su poslednjih godina veliki izvoznici kafe pokrenuli različite akcije i programe kako bi unapredili kvalitet života farmera, omogućili im da školuju decu, da imaju zdravstveno osiguranje i dovoljno novca da kupe vozila, koja su im neophodna za transport.

Istraživanja pokazuju i da žene vrše 70% rada u polju na međunarodnom tržištu kafe, ali poseduju samo 15% zemljišta. Iskustvo sa terena je pokazalo da kada žene obavljaju najveći deo rada u polju, prinos se poboljšava za oko 20 do 30%, što dovodi do boljeg kvaliteta kafe. Procenjuje se da bi opšte osnaživanje žena uzgajivača od 2,5 do 4% povećalo poljoprivredni prinos, što bi moglo da smanji broj gladnih u svetu za 100 do 150 miliona. Kada žene kontrolišu porodične prihode, 90% se troši na porodicu, u poređenju sa 30 do 40% kada su muškarci zaduženi za kućni budžet. Zdravlje i ishrana dece se takođe poboljšavaju kada žene imaju glavnu reč po pitanju raspodele sredstava.

Partnerstvo sa ženama na plantažama kafe

Kompanija Strauss Coffee je pokrenula program partnerstva sa ženama uzgajivačima kafe u nekoliko zemalja sveta pod nazivom „Savesna šoljica kafe“. Projekat je osmišljen da podrži saradnju između plantaža koje vode žene sa kompanijama koje izvoze kafu, kako bi proizvodnja porasla, kako bi se postigla održiva proizvodnja kafe boljeg ukusa, a sve to uz osnaživanje žena u zajednicama proizvođača kafe u zemljama u razvoju.

Jedna od najkvalitetnijih vrsta arabika na svetu gaji se na samoj granici Ugande i Kenije, podno usamljene planine Elgon, najvećeg vulkanskog basena na svetu. Klima severoistočne Ugande i vulkansko tlo dali su ovoj sorti cvetnu aromu, gustu teksturu, slatko čokoladni ukus i poželjnu blagu vinsku kiselost, što je karakteristično za arabike sa ovog područja. Ova kafa se gaji na nadmorskoj visini od 1600-1900m, a raste u prirodnoj senci stabla banane.

Shvativši koliko je podrška uzgajivačima kafe neophodna, još 2008. godine, najveći izvoznik kafe u Ugandi Kyagalanyi Coffee Ltd. je pokrenuo različite programe obuke, koji pomažu farmerima da povećaju proizvodnju i kvalitet kafe, kao i svoju zaradu. Kada je 2017. počeo da uvozi kafu iz Ugande, Strauss Coffee započinje i dva značajna programa pomoći uzgajivačima:

  1. Trogodišnji projekat, „Gender for Growth“, program edukacije i podrške ženama u preko 2.300 porodica da se uključe u procese gajenja i proizvodnje kafe, kako bi povećale prihode domaćinstvu. Strauss Coffee je čak obezbedio i razne vrste oruđa i sredstava (đubrivo, seme, kućni predmeti) koja su učesnici programa dobijali kao nagradu za učešće u igri Gender Harvest Game, kroz koju su parovi morali zajednički da donose odluke u godišnjem procesu « žetve » kafe.
  2. Rwenzori Farmer Support Program, traje šest godina i ima za cilj da poboljša uslove života za preko 7.500 farmera u planinskoj oblasti Rwenzori, na granici sa Kongom. Samo prošle godine je preko 5.900 farmera (50% su bile žene) obučeno kako da uspešno vodi plantažu.

Kada se i žene uključe, stvari na plantažama kafe idu na bolje 2

FOTO: Strauss Coffee

Jake žene – jaka kafa

IWCA je Internacionalna alijansa žena u industriji kafe, koja ima za cilj da osnaži žene u svetskoj zajednici, kako bi obezbedile veći standard za normalan život. Alijansa ohrabruje žene da uzmu učešće u svim procesima gajenja i proizvodnje kafe, tako da ova organizacija ima svoje ogranke u većini od 50 zemalja koje su najveći proizvođači i izvoznici kafe. Ženski pokret jača posebno u Africi, jer su društva u skoro svim državama ovog kontinenta uglavnom patrijarhalna, te žene ostaju kod kuće da čuvaju decu i brini o domaćinstvu. Sada se stvari ipak kreću nabolje, jer su i muškarci shvatili da žive bolje od kada su se žene uključile u posao. Države pomažu uzgajivačima kafe raznim subvencijama i edukacijom, ali i dalje su najveći izvoznici kafe najviše uključeni u ove programe.

Strauss Coffee je pokrenuo programe osnaživanja žena u industriji kafe pod nazivom „Savesna šoljica kafe“ još pre nekoliko godina, ne samo u Ugandi, već i u Hondurasu, Kolumbiji, Kongu i Vijetnamu, gde investira u ,,Razvoj kapaciteta žena u Vijetnamu’’. Ovaj program podržava grupu od 300 žena uzgajivača kafe – udovica, neudatih žena, žena iz manjinskih zajednica i siromašnih slojeva, kako bi se unapredilo njihovo znanje, sposobnosti, kvalitet kafe i, na kraju, podstaklo ostvarivanje dodatnog prihoda. Pogledajte i šta znači program podrške ženama iz Hondurasa:

Slične inicijative pokreću sada i druge velike kompanije u industriji kafe. Jer bez jakih žena, neće biti ni jake kafe.

Single Origin Doncafé kafe

U Srbiji posluje deo Strauss Grupe – Strauss Adriatic, u čijem je sklopu i Doncafé kafa. Jedna od najlepših stvari vezanih za kafu je njena raznolikost, a jedna od važnijih je njeno jedinstveno geografsko poreklo – Single origin. To je potvrda da je kafa sa određenog gazdinstva, da se nalazi u jedinstvenom okruženju, a njen ukus pokazuje poreklo, posedujući karakteristike tog specifičnog područja na kojem je određena kafa uzgajana.

Kada se i žene uključe, stvari na plantažama kafe idu na bolje 3

FOTO: Strauss Coffee
Sve single origin Doncaf
é kafe dolaze upravo iz zemalja u kojima su pokrenuti programi pomoći ženama uzgajivačima kafe, pa tako na policama širom Srbije nalazimo najkvalitetnije kafe iz Kolumbije, Hondurasa, Brazila i Ugande. Pronađite svoj omiljeni ukus, jer znamo da cenite sav trud koji je uložen u vašu šoljicu ovog zlata vrednog napitka, bez kojeg ne možemo da zamislimo dan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.