Kako da negujete biljke koje ste dobili za 8. mart 1Foto: Pixabay/makabera

Često se dešava da se sve ono što dobijemo za 8.mart osuši i uvene posle samo par dana. Kako da ga negujemo i sačuvamo da se ne osuši samo posle par dana, već da nam cele godine lepo i raskošno cveta.

Sobne biljke delimo na cvetnice i lisno dekorativne biljke. Cvetnce su malo zahtevnije za gajenje jer treba dočekati cvet i pružiti mu uslove da sto duže potraje. Zimi se prestaje s prihranom većine biljaka, ali to ne važi za cvetnice.

„U neko doba godine u toku vegetacije jedne biljke ona će doći do momenta cvetanja, međutim kad završi ovaj period vama će ostati jedna lisno dekorativna biljka koja će u sledećem pogodnom momentu ponovo cvetati. Morate biti spremni da vi sa nekoliko načina morate dovesti biljku do cvetanja“, napominje Ivana Jovanović, dipl. inženjer poljoprivrede, a prenosi RTS.

Pre svega je važna nega same biljke, naglašava Jovanovićeva, počev od zalivanja same sadnice, zatim presađivanja i prihrane tokom vegetacije.

„Prihrana je veoma bitna u vegetaciji u smislu kada ona cveta, kad troši svoju energiju i zato je potrbno da joj mi uvek dodajemo hranljive elemente, kako bi ona sve ono što je istrošila mogla da nadoknadi.“
U toku zime cveće u kući često vene zbog suvog vazduha, ali i zato što se previše zaliva. Cveće ne treba držati ni na previše hladnom mestu niti u pretoplom, ali nalošije podnosi naglu promenu temperature i zato svaki put kad provetravate prostoriju, sklonite cveće s promaje. Idealna temperatura je od 15 do 20 stepeni.

„Kada pričamo o nezi anturijuma, treba naglasiti da on nije biljka za početnike. Da bi bila u dobrom stanju mora imati sve uslove što je dosta problematično u našim kućnim uslovima. Temperature ne smeju da budu ispod 15 stepeni. Da nije na pretoplom mestu i mora imati vlagu. Može se povremeno pofajati, isturširati, očistite prašinu s listova. Prihrana u toku vegetacije, pogotovo u vreme cvetanja. Kada se dosta žila pojavi van saksije, znaćete da je mala i moraćete da je presadite“, objašnjava Ivana Jovanović.

Jedna od čarobnijih cvetnih sobnih biljaka je medinila koja se zove i ružičasto grožđe. Boja cveta je od svetlo roze do pink, a ova biljka voli redovno zalivanje i malo vlažniji supstrat, što znači da zemlja ne treba da bude mokra.

Kada procveta, pažljivo se skida drška između listova i tu će porasti novi cvet. Treba voditi računa o tome da se ne nagomilaju štetočine što se može desiti kad je vazduh suv.

Zemljište

Ukoliko sobno cveće krene da gubi intenzitet boja ili da naglo vene i opada, može biti znak da mu ne odgovara zemljište. Idealan tip zemljišta zavisi od vrste biljke, ali najbolje rešenje za skoro svako sobno cveće su humus i kompost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.