Kako način života utiče na zdravlje i izgled? 1Foto: Unsplash

Poznato je da način i stil života u mnogočemu utiču na izgled i zdravlje.

Kako se to tačno zbiva i šta negativne životne navike mogu da promene u izgledu i zdravlju, može se videti u daljem tekstu!

Loše životne navike i problemi koje izazivaju

Prvo je važno znati koje su to loše navike i kako se odražavaju na kvalitet zdravlja i izgleda!

Svi znaju da je pušenje izuzetno štetno i da škodi zdravlju, ali tu je i loša ishrana, stres, posao u kom se dugo sedi ili stoji.

Ono što nije među ovim poznatim narušiteljima izgleda i zdravlja je informacija koliko stresa na organizam odražava boravljenje u zatvorenom prostoru u toku dana. Ili koliko previše boravka napolju i na suncu ili vetru šteti kosi i koži.

Pomenućemo neke od najpoznatijih i neke od manje poznatih životnih navika koje narušavaju izgled i zdravlje!

Stres

Svakodnevica u kojoj živimo je plodno tlo za rast i razvoj svih vrsta stresa i to u ogromnim količinama!Ne može da se izbegne sve i kada se pokuša!

Stres utiče na zdravlje čoveka u tolikoj meri da se čak i pojave kancera i ozbiljnih medicinskih problema povezuju upravo sa stresom!

Neke od najčešćih indikacija da je stres prisutan jesu brzo i prekomerno gojenje ili mršavljenje, iritacije kože bez fizičkog razloga, alopecija i opadanje kose!

Tu su još i klasični znakovi u vidu nervoze, smanjena koncentracija, a to sve vodi dalje u ozbiljnije kliničke slike poput depresije i generalne izmoždenosti organizma.

Šta može da se uradi da se smanji stres?

Logično je reći izbegavanje stresne situacije, ali to je toliko nemoguće da je apsurdno uopšte i spominjati tako nešto!

Ono što se može uraditi i da je konkretno jeste dati sebi vremena za odmor i relaksaciju. Na primer, za odlazak kod kozmetičara ili na manikir. To se čini toliko trivijalno ali pomaže, malo vraća i popravlja sliku o sebi i uklanja osećaj umora.

Jednostavno treba napraviti par puta mesečno “stop” obavezama i situacijama koje izazivaju stres i otići sa decom u prirodu. Ili bez dece.Ukoliko se odmor pronalazi u dobroj knjizi ili filmu, treba odvojiti vreme za to.

Sve te sitne i naizgled nevažne stvari odmaraju um ali i telo i otklanjaju stres ili ga bar stopiraju na neko vreme dajući organizmu vreme da predahne!

Loša ishrana

Još jedan veliki faktor u održavanju zdravog života i lepog izgleda jeste ishrana.

Ukoliko je loša ishrana deo svakodnevnog života ona će imati velike posledice kao na izgled tako i na zdravlje.

Loša hrana ne samo da goji i izaziva bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, artritis i mnoge druge bolesti, već utiče i na psihički deo osobe.

Toliko snažan uticaj hrana ima na organizam da izaziva i zavisnost i nekada prelazi u patologiju. Osoba bukvalno mora na odvikavanje od loše hrane kao od droge.

Telo postaje izmučeno i spolja i iznutra.

Šta može da se uradi?

Kratko i jasno – biranje zdrave hrane i vođenje računa o ishrani.

Zvuči lako i jednostavno ali zapravo je izuzetno teško i potrebna je čelična volja!

Svaki put u prodavnici treba čitati deklaracije, birati namirnice sa manje šećera ili sa prirodnim zamenama šećera.

  • Ako su u pitanju sokovi neka budu sto posto voćni, ili još bolje da se kupi voće i sok napravi kod kuće, svež i bez dodataka.
  • Meso neka bude raznovrsno i što manje mesnih prerađevina.
  • Slatkiše izbegavati ili birati one sa većim udelom kakaa kod čokolada.
  • Grickalice ako baš mora i kokice su uvek dobar izbor.
  • Povrće je preporučljivo kupovati u neograničenim količinama i to sve vrste, isto važi i za voće.

Zdrava ishrana ne znači da mora da postoji odricanje nekih namirnica ili korišćenje jednoličnog menija.Baš suprotno, znači da se mora voditi računa o namirnicama i konzumirati umereno.

Umerenost je ključ zdrave ishrane i zdravog života kao i dobrog izgleda!

Dugo sedenje ili stajanje i zatvoren prostor

U današnje vreme kada zarad egzistencijalnih pitanja moraju da se rade poslovi koji zahtevaju ili dugo stajanje ili dugo sedenje i boravak u zatvorenom prostoru, teško je izbeći posledice takvog života.

Posledice su vrlo prisutne i česte.

Kod dugog sedenja dolazi do krivljenja kičme, zastoja sistema za varenje, gojaznosti, hemoroida. Nekada dođe čak i do ozbiljnih stanja za koje je nekada potrebna operacija hemoroida.

Kod dugog stajanja dolazi do opterećenja kičmenog stuba i nogu, otečenih vena, loše cirkulacije i mnogih drugih ozbiljih medicinskih problema.

Boravak u zatvorenom prostoru izaziva astmu, bolesti respiratornog sistema, i ono što se ređe pominje- depresiju.

Šta može da se uradi?

Ne postoji mogućnost, a nije ni realno da se sve ostavi i promeni život iz korena, mada bi to bilo idealno.

Onda postaje jasno da se rešenja moraju tražiti na drugačiji način.

Na primer kod dugog sedenja dobro je nakon posla prvo ležati na potpuno ravnoj podlozi. Nakon toga otići na neki trening. Ali trening treba da bude baš aktivan, dakle na aktivni sport.

Ukoliko ne postoji mogućnost za tako nešto onda obavezno plivanje barem tri puta mesečno. Pomaže i kod onih koji dugo stoje.

Dugo stajanje je mučno za kičmu i odražava se na zdravlje i izgled. Dobro bi bilo reći glasno sebi “uzimam minut za mene” i obezbediti odlazak na masažu jednom mesečno na primer.Dobra i duga masaža, pogotovo donjih ekstremiteta je obavezna makar dva puta mesečno za olakšanje tih muka.Masažu stopala i podsticanje cirkulacije bi bilo dobro primenjivati što češće.

Kada je dug boravak u zatvorenom prostoru u pitanju logično je da je rešenje boravak u prirodi.Jeste jednostavno ali stvarno deluje. Kada su sunčani i topli dani obavezno provoditi svo slobodno vreme uživajuću u njima. Stimulacija vitamina D i generalno osećaj topline i svetlosti utiče na psihu i popravlja raspoloženje.

Ako situacija dozvoljava bilo bi dobro otići na kampovanje ili boravak na planini. Boravak na bilo kom mestu u prirodi leči i telo i dušu i uvek je dobra opcija!

Nije lako nositi se sa životom i obavezama i praviti dobre odluke u vezi svega. Zato se često loše navike nekako uvuku i ulogore u život okrnjujući ga po malo svakog dana.

Važno je to prepoznati pokušavati promeniti i iskoreniti takve navike da bi se negovao zdrav život i izgled!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari