Kako održati dom toplim za vreme hladnih meseci? 1Foto: M.S. / Danas

Počnite hodanjem po kući da biste identifikovali hladne tačke – sada je vreme da identifikujete izvor.

Kako gas i struja i dalje rastu, mi već gasimo svetla, provodimo manje vremena pod tušem i gasimo aparate da bismo uštedeli. Ali. Postoje li isplativiji načini za smanjenje proizvodnje energije?

„Kriza goriva je zabrinjavajuće vreme za sve“, kaže Džejn O’Konor, specijalizovana za uvođenje arhitektonskih mera u stambene projekte koju citira Večernji list.

„Ali vreme je da pogledate svoj dom novim očima. Postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo bili snalažljiviji i uštedeli energiju. Hajde da iskoristimo ovu priliku da stvorimo nove navike i budemo manje rasipnički u budućnosti, što je bolje za naše budžete i bolje za planetu.”

Osnovno održavanje kuće će smanjiti račune i učiniti dom toplijim i udobnijim. Džejn otkriva Metrou kako da se pobrinete da vaš dom bude spreman za zimu i kako da smanjite svoje račune.

Otkrivanje promaje

Počnite tako što ćete hodati po kući da biste identifikovali hladne tačke – sada je vreme da identifikujete izvor. Koristite trake od pene otporne na propuh oko otvora u potkrovlju da biste zadržali toplotu. Pogledajte gde cev ulazi u kuću da vidite da li ima praznina između cevi i okolnih zidova i popunite ih.

Stari bojleri

Neka vodoinstalater proveri bojler pre nego što se ohladi da bi se uverio da radi efikasno i proveri radijatore da bi se uverio da nema vazdušnih blokada koje usporavaju sistem grejanja. Novi bojler će drastično smanjiti troškove, ali samo ako vam je potreban.

Smanjite toplotu

Većina ljudi ima podrazumevanu postavku od 23 stepena Celzijusa na svom termostatu. Smanjenje za samo jedan procenat moglo bi smanjiti vaš račun za grejanje za deset procenata. Smanjenje na 20 stepeni Celzijusa je ugodna temperatura i izbeći ćete negativne efekte hladnog doma. Ali mnoge inkrementalne promene će značajno smanjiti vaš račun za energiju, zato držite sva unutrašnja vrata zatvorena, isključite radijatore u prostorijama koje ne koristite, kao što su rezervna spavaća soba i trpezarija.

Pazite na praznine

Praznine u starim okvirima prozora treba popraviti, popuniti i ofarbati pre nego što nastupi hladno vreme, a vertikalne praznine oko vrata i prozora će isisati toplotu iz vašeg doma. Koristite ljepljivu traku jer je to jednostavan način za zaptivanje na vrućini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.