Kako pronaći dobrog i pouzdanog majstora 1Foto: Promo/123rf.com

Svakom od nas je bio potreban majstor za popravku, renoviranje ili izgradnju porodične kuće, garaže ili nekog drugog objekta. Ili smo tražili majstora za neke manje ili veće popravke. Bilo da je u pitanju rekonstrukcija kupatila ili kuhinje, betoniranje, krečenje, postavljanje električnih instalacija, preuređenje dvorišta ili bašte, ugradnja klima uređaja, stolarije ili izrada nameštaja po meri, prvi korak je pronalaženje dobrog i pouzdanog majstora.

Naravno, potrebno je da se naoružate strpljenjem, a potrebno je i malo sreće.

Ipak, prilikom izbora izvođača radova, odnosno majstora uvek postoji određena doza rizika. Najčešće se oslanjamo na preporuke prijatelja, komšija i poznanika, i kontaktiramo majstora, koji ne može uvek garantovati kvalitet izvedenih radova.

Ako vam je majstora preporučio prijatelj, to znatno olakšava odluku, ali postoji mnogo drugih pitanja. Na primer, kako prepoznati da je obavljeni posao bio obiman i zahtevan, ili je to bio rutinski posao sa kojim bi se lako mogao nositi bilo koji majstor?

Postavlja se i pitanje da li je ovaj prijatelj, koji je preporučio majstora, u stanju da objektivno i profesionalno proceni kvalitet obavljenog posla – možda je imao sreće sa pojedinim majstorom, a drugi nisu bili ni malo zadovoljni obavljenim poslom, odnosno  majstorom.

Činjenica je da postoji veliki broj majstora, ali glavno je pitanje kako ih pronaći. Nema ništa gore nego čekati mesecima da se majstor konačno pojavi na vratima i onda nemarno izvrši popravku, zahtevajući naknadu za obavljeni posao.

Neočekivani problemi mogu nastati tokom izgradnje, renoviranja ili bilo koje popravke, čije rešavanje često može trajati predugo. Takođe postoji rizik od nepredviđenog povećanja troškova, bilo da je u pitanju konkretan posao majstora ili građevinski materijal.

Klasično tržište izvođača građevinskih usluga – pod kojim podrazumevamo sve vrste  građevinskih radova, kao i sve prateće zanate – je bogato razgranato, pa se na svakom koraku susrećemo sa raznim oglasima i ponudama.

U vreme digitalizacije, kada nam je sve dostupno samo jednim klikom, majstore možete tražiti i preko interneta.

Teško je unapred proveriti kvalitet rada pojedinih malih ili velikih firmi, preduzeća ili malih i samostalnih zanatlija, pa se u nedostatku boljeg rešenja najčešće oslanjamo na preporuke prijatelja i poznanika.

Poređenje cena pojedinih izvođača je praktično nemoguće, kao i procena stvarne vrednosti radova i njihove ponude.

Kako pronaći dobrog i pouzdanog majstora 2
Foto: Promo/123rf.com

Zar ne bi bilo sjajno imati bukvalno sve o građevinskim radovima i uslugama na jednom mestu?

Ovim pitanjem su se bavili mladi ljudi, koji su imali slične probleme u pronalaženju majstora, i odlučili su da na jednom mestu na vrlo jasan, jednostavan i pristupačan način povezuju potencijalne klijente sa bazom, u kojoj su dostupni dobavljači, izvođači i pružaoci usluga.

Reč je o firmi Daibau, koja se bavi digitalnom optimizacijom građevinskog tržišta, trenutno u dvanaest zemalja (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Češka, Mađarska, Poljska, Švajcarska, Bugarska, Rumunija i naravno, Srbija).

Portal Daibau.rs je namenjen potražnji – investitorima, odnosno korisnicima. To su pojedinci, preduzeća ili institucije, koje žele da grade ili renoviraju i traže projektante, građevinare, izvođače radova i pružaoce usluga ili samo žele informacije o gradnji.

Portal je namenjen i ponuđačima, odnosno izvođačima radova i pružaocima usluga (građevinska, zanatska,  inženjersko-projektantska preduzeća…).

Zapravo se radi o internet platformi, koja korisnicima pruža mogućnost da na jednom mestu uporede hiljade dobavljača, izvođača i pružalaca usluga. Klijenti tako štede vreme, a izvođači imaju pregled potražnje.

Zahtevna i neizvesna potraga za izvođačima ili pružaocima usluga će tako postati stvar prošlosti. Osim toga, korisnici mogu lako i brzo, jednostavno i besplatno dobiti ponude od zainteresovanih ponuđača.

Na sajtu Daibau.rs naći ćete prosečne cene građevinskih projekata, materijala i usluga. Sajt sadrži prosečne cene pojedinačnih radova, proizvoda i usluga a pomoću kalkulatora možete dobiti informacije o stvarnim vrednostima pojedinačnih projekata.

U magazinu možete pronaći veliki broj stručnih tekstova, brojne savete i novosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva, uređenja interijera i eksterijera.

Platforma DaiBau.rs zapravo funkcioniše kao vaš lični elektronski savetnik, putem kojeg možete, međusobno upoređujući pružaoce usluga, izabrati kvalitetne lokalne izvođače za veće ili manje građevinske radove, na primer za izolaciju zidova ili krovova, popločavanje ili asfaltiranje dvorišta, ugradnju keramičkih pločica, projektovanje i izradu kuhinje po meri, molerske poslove…

Zahvaljujući ovom sajtu imate mogućnost da za pojedine poslove angažujete majstore, koji na osnovu stručnosti, sposobnosti, veština, spretnosti, višegodišnjeg iskustva s jedne strane i najboljih profesionalnih alata s druge strane to mogu odraditi umesto vas. To će biti najbolji način da izbegnete stres a sigurno ćete biti zadovoljni rezultatima.

Kako pronaći dobrog i pouzdanog majstora 3
Foto: Promo/123rf.com

Daibau.rs pre svega želi da rastereti ljude, nudeći sistem koji lako i brzo pronalazi i bira izvođače građevinskih radova. Svaki izvođač ima preporuku korisnika i referencu na osnovu kojih je lakše izvršiti izvor. Korišćenje platforme Daibau.rs je veoma jednostavno. Potrebno je da odvojite svega nekoliko minuta.

Platforma je napravljena tako da omogućava da vrlo lako kreirate svoj upit – neophodno je navesti vrstu posla ili usluge za koju ste zainteresovani, kratak opis, željeni datum početka i završetka, lokaciju i eventualno priložiti slike i skice. Sistem automatski obaveštava sve dostupne ponuđače koji ispunjavaju date kriterijume, a oni zatim odgovaraju na ponude potencijalnih klijenata.

Važno je napomenuti da sistem redovno ažurira podatke o izvođačima radova. To omogućava uspostavljanje transparentnosti, poštenja i pre svega, kvalitetnu realizaciju, jer izvođači radova i pružaoci usluga moraju uložiti sve napore da bi na portalu bili ocenjeni najvišom ocenom. Za njih loša ocena ili negativan komentar znači lošu reklamu – njima to nikako ne odgovara.

Po završetku radova svaki klijent ima priliku da detaljno opiše pružene usluge, ostavi komentar izvođaču i oceni njegov rad. Platforma veoma ozbiljno shvata stavove, savete i žalbe svojih klijenata i detaljno ih proverava. Ukoliko se izvođači radova, dobavljači ili pružaoci usluga ne pridržavaju postavljenih standarda, biće uklonjeni iz sistema.

Ako planirate da gradite kuću ili renovirate stan, posetite internet stranicu Daibau.rs i lično se uverite koje prednosti donosi korisnicima i šta sve nudi – besplatnu potragu za stručnjacima. S druge strane, ako ste izvođač radova sa višegodišnjim iskustvom i referencama, možete se registrovati i nakon određene provere pristupiti projektima iz oblasti gradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari