Kako razgovarati sa decom o seksualnom zlostavljanju? 1Foto: Freepik

Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije jedna od pet žena tvrde da su bile seksualno zlostavljane u detinjstvu.

Regionalni podaci govore da je osam do 10 odsto mališana doživelo neki vid seksualnog nasilja, a deca u više od 90 odsto slučajeva poznaju žrtvu što im otežava da zlostavljanje i prijave.

Razgovor sa decom o ovoj vrsti ponašanja od ključnog je značaja za dete, kako bi zlostavljanje najpre prepoznalo, a potom ga prijavilo roditeljima ili osobi od poverenja.

Bez straha o neprijatnom ragovoru

Kako bi do razgovora, o ovoj veoma delikatnoj temi, došlo bitno je da roditelj postane svesan da seksualno zlostavljanje dece postoji.

Shvatanje da seksualni predatori postoje u našoj okolini, ulici ili čak porodici, a ne samo u inostranom filmu, prekretnica je za menjanje svesti i otpočinjanja seksualnog vaspitanja.

O seksualno neprimerenom ponašanju sa decom se može pričati već od starijeg vrtićkog uzrasta kada postoji kapacitet deteta da razume dobro od lošeg.

Nema razloga da roditelji zaziru od ove teme, jer kao što se deca uče da stanu na pešačkom prelazu, tako mogu naučiti da niko ne bi trebalo da ih dodiruje ispod pantalona.

Kako razgovarati sa decom o seksualnom zlostavljanju? 2
Foto: Freepik

S obzirom na to da se tema seksualnog zlostavljanja ovih dana aktuelizovala u medijima postoji mogućnost da će dete čuti i pitati za neku, do tada, nepoznatu reč koja je u vezi sa ovom problematikom. Ovo je odličan način da se započne ova osetljiva tema.

O seksualnom zlostavljanju moguće je govoriti čak i kada deca ne znaju šta je seks. Ipak, čak i mlađa deca koja koriste Internet mogu slučajno doći do te informacije.

Savet dečije psihološkinje Ejmi Lang je da roditelji ne izbegavaju temu seksa, jer što je više izbegavaju to je veća šansa da će dete o seksu naučiti na pogrešan način.

Saveti za razgovor sa decom o seksualnom zlostavljanju

Naučite decu kako se zovu svi delovi njihovog deta i objasnite im koji su delovi intimni.

Objasnite mališanima da kažu ako im pojedini dodiri čine nelagodu (grljenje, ljubljenje, dodiri). Bilo da je u pitanju blizak član porodice ili nepoznata osoba.

Razgovarajte sa decom o tajnama i recite im da vama mogu sve da kažu. Ovo je veoma bitno, a ukoliko vam dete oda neku tajnu nikada nemojte reagovati burno ili ljutito. Takva reakcija može sprečiti dete da vam se u budućnosti poveri.

Kako razgovarati sa decom o seksualnom zlostavljanju? 3
Foto: Freepik

Kada razgovarate sa decom o neprimerenim dodirima uverite ih da to nikada nije krivica deteta, već isključivo odrasle osobe.

Naučite decu da kažu i istaknu i ukažu loša ponašanja iz okoline. Na taj način oni će naučiti šta je dobro, a šta loše, ali još bitinije nauče da ukažu i prijave loša ponašanja.

Razgovor o seksualnom zlostavljanju ne mora biti stresan, neka to bude deo vaše vaspitne rutine. Nešto što se pomene s vremena na vreme. Baš isto kao i razgovor o bezbednosti u saobraćaju, razgovor o seksulano neprimerenom ponašnju ne mora biti bauk.

Izdvojte vreme da decu, slušajte ih, ali ih i naučite da čuvaju sebe i prijatelje, da prijave kada se nešto loše desi i slušaju sebe i svoja osećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.