bosiljakFoto: Shutterstock/Lilly Reilly

Orezivanjem bosiljak brže raste i razvija svežije listove bogatog mirisa i ukusa koji savršeno pristaju uz razna jela.

Prve listove možete brati kada bosiljak dostigne visinu od 15 do 20 centimetara, i kada ima nekoliko parova listova. Nikada ne berite sve listove odjednom – preporučuje se da uzmete trećinu raspoloživih listova, a nikada više od dve trećine, piše Punkufer.hr.

Rezanje iznad „čvora“

Takođe je najbolje da sečete novije listove sa vrha kako biste napravili prostor za rast novih listova.

Često orezivanje bosiljka sprečava cvetanje, otvara prostor za bolji protok vazduha i rast novih listova i smanjuje rizik od štetočina i bolesti.

Stručnjaci kažu da biljku uvek treba orezivati odmah iznad čvora, gde listovi izlaze iz stabljike. Tu će rasti novi listovi i broj izdanaka će se udvostručiti.

Najbolji uslovi za uzgoj bosiljka

Bosiljak voli sunce. Postavite biljku na mesto koje dobija oko šest ili više sati direktne sunčeve svetlosti. Ako izgleda slabo, možda ne dobija dovoljno sunca.

Ako su listovi počeli da žute ili postaju smeđi, to je znak da je biljci previše toplo i da joj je potrebno sklonište. Bosiljak najbolje uspeva na dnevnim temperaturama od 20 do 27 stepeni.

Ovu biljku takođe treba pravilno zalivati. Dobra drenaža zemljišta je ključna – previše vode može izazvati bolesti i štetočine, dok će premalo vode usporiti rast. Imajte na umu da se saksije sa bosiljkom brzo isušuju tokom leta, pa morate obratiti posebnu pažnju.

Ne čupajte listove

Bolje je seći listove bosiljka makazama nego ih čupati i kidati prstima. Makaze obezbeđuju precizniji rez, manje oštećenja biljke i manje stresa za nju. Ovu preciznost je teže postići prstima – čupanje bi moglo oštetiti okolne listove i smanjiti prinos biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari