Kineski naučnik koji tvrdi da je genetski modifikovao embrione na udaru države 1Foto: Wikipedia

Ubrzo nakon vlade, oglasio se i Hijev Južni univerzitet za nauku i tehnologiju, koji je 21.januara objavio da raskida ugovor sa Hijem i obustavlja sve njegove dalje istraživačke i predavačke aktivnosti.

Kineski naučnik koji tvrdi da je genetski modifikovao embrione na udaru države 2

Rezultate istrage kineske vlade javnosti je saopštila kineska državna novinska agencija Sinhua istog dana, rekavši da je Hi skupio novac i formirao istraživački tim u jednoj laboratoriji van univerziteta, kao i da su parovi koji su mu poslužili u eksperimentu na to svojevoljno pristali kao volonteri. U njima je, prenosi Sinhua, otac bio HIV pozitivan, a po kineskom zakonu, takvi parovi ne ispunjavaju uslove za vantelesnu oplodnju.

Podsetimo, tridesetčetvorogodišnji naučnik je u žižu javnosti dospeo krajem novembra prošle godine, kada je objavio video na Jutjubu u kome govori o Lulu i Nani, prvim bebama sa modifikovanim genima u svetu. Hi je potom na simpozijumu o editovanju gena u Hong Kongu tvrdio da je editovao genome 16 embriona za ukupno sedam parova koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju. Tako je iskorišćeno 11 od 16 embriona, a jedan editovani embrion je rezultirao trudnoćom i porođajem upravo ovog meseca. Braneći svoj rad, naučnik je rekao da da je editovanjem genoma onemogućio dejstvo gena CCR5, koji omogućava HIV-u da napadne ćeliju. Njegov cilj je bio da omogući deci imunitet od virusa koji izaziva AIDS.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs